IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Позитивен завършек на борсовата седмица в Азия

Въпреки днешните повишения обаче по-голямата част от регионалните борси приключиха седмицата на отрицателна територия

14:09 | 15.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Позитивен завършек на борсовата седмица в Азия

Азиатските индекси отново поеха нагоре след вчерашното си отстъпление. Въпреки днешните повишения обаче по-голямата част от регионалните борси приключиха седмицата на отрицателна територия.

Последната за тази седмица сесия приключи с ръстове за всички национални индекси в региона, с изключение на Индонезия. Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повишава с 2,3% до 97,45 пункта и сведе седмичната си загуба до 0,6 на сто. Това е първото седмично понижение от 24 април досега, по данни на Bloomberg.

От началото на март, когато отчете многогодишно дъно, индексът се е повишил с 38%. За това допринесоха спекулациите за край на рецесията и наливането на огромни суми в икономиката на развитите и развиващите се страни.

Отстъплението на MSCI Asia Pacific не е изненадващо, като се има предвид фактът, че пазарната оценка на включените в него компании стана 33 пъти по-висока от техните доходи през тази седмица. За последно коефициентът P/E на индекса е бил толкова висок в началото на 2004 г.

Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 приключи търговията с ръст от 1,9% до 9265,02 пункта. По-широкият Topix се повиши още по-силно - с 2,2% до 881,65 пункта. В сравнение с предишния петък двата показателя са се понижили съответно с 1,8% и 1,6%.

Днес стана ясно, че машинните поръчки в Япония са намалели с 1,3% на месечна база. Спадът на показателя се оказа по-слаб от пазарните очаквания. Същевременно цените на едро отчетоха най-силното си годишно понижение за последните 22 години, което подхрани опасенията от дефлация във втората по големина икономика в света.

Акциите на втория по големина производител на електроника в света – Sony, поскъпнаха с над 7%, след като стана ясно, че очакваната от ръководство загуба за текущата финансова година е по-малка от пазарните прогнози и възлиза на 1,2 млрд. долара. Японската компания ще затвори още пет фабрики, след като вече закри три, в стремежа си да редуцира своите разходи.

Хонконгският индекс Hang Seng успя да компенсира част от вчерашните големи загуби и добави 1,5% до 16790,70 пункта. По този начин той ограничи седмичната си загуба до 3,45%

Индексите на австралийския и новозеландския фондов пазар отчетоха ръст от съответно 1,3% и 0,5%. В рамките на последните пет борсови сесии австралийският S&P/ASX 200 се е понижил с 4,3%, а новозеландският NZX 50 FF – с 2,9%.

Основният индийски борсов индекс BSE Sensex 30 успя да добави 2,5%, а по-широкият BSE 500 се повиши с 2% въпреки тревогите на инвеститорите за състава на следващото правителство и икономическите реформи в страната. Въпреки голямата волатилност на фондовите пазари през последните седмици, двата индекса успяват да отчетат седмичен ръст от по над 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още