IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Парите от американските спасителни фондове потичат и към застрахователите

Финансовото министерство е дало принципно съгласие в програмите за подпомагане да бъдат включени шест компании от сектора

09:20 | 15.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Парите от американските спасителни фондове потичат и към застрахователите

Американското финансово министерство е дало принципно съгласие за включване на шест от най-големите животозастрахователни компании в САЩ в програмата за държавно подпомагане на финансовия сектор. Това решение идва след няколко месеца на молби от страна на застрахователите за помощ в засилването на капиталовите позиции, които пострадаха заради кризата.

Първата компания от сектора, която се обърна към държавата, е Hartford Financial Services Group. Тя се нуждае от 3,4 млрд. долара от програмата за изкупуване на проблемни активи TARP, пише АР. За други 2,5 млрд. долара е кандидатствала Lincoln National Corp.

Сред кандидатите за помощ са още Allstate Corp., Ameriprise Financial Inc., Principal Financial Group Inc. и Prudential Financial Inc., става ясно от официално изявление на говорителя на финансовото министерство на САЩ. Той обаче не е пожелал да коментира от каква сума се нуждаят шестте компании.

По информация на Wall Street Journal общата сума ще бъде около 22 млрд. долара.

Програмата TARP, по която кандидатстват шестте застрахователя беше създадена в края на миналата година. Според нейния замисъл трябваше да бъдат изкупувани токсични активи от банките, а с предоставените пари те да започнат активно кредитиране.

Постепенно обаче проблемите излизат от банковия сектор и все повече се настаняват при застрахователите, коментират анализатори. Причината за това е, че животозастрахователните компании в САЩ притежават около 18 на сто от всички корпоративни облигации в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още