IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола се колебае около 59 долара за барел

Американският лек суров петрол поскъпва с 0,2% до 58,73 долара за барел в часовете на азиатската електронна търговия

08:53 | 15.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола се колебае около 59 долара за барел

Цената на петрола се колебае малко под нивото от 59 долара за барел в часовете на азиатската електронна търговия. Поредните разочароващи макроикономически данни от САЩ накараха инвеститорите да се замислят дали скорошното поскъпване на суровината е било оправдано.

Американският лек суров петрол поскъпва с 0,2% до 58,73 долара за барел в часовете на електронната търговия на петролната борса в Ню Йорк. В края на вчерашната сесия котировките се повишиха с 60 цента до 58,62 долара за барел.

Петролът тип „Брент“ поевтинява с 0,1% до 58,54 долара за барел в часовете на електронната търговия на Лондонската петролна борса. Вчера петролните контракти с доставка през юли поскъпнаха с 47 цента, или 0,8%, до 58,59 долара за барел.

В средата на седмицата цената на барел американски лек суров петрол достигна 60,08 долара, което е най-високото ниво от 11 ноември миналата година досега, предаде Bloomberg. По този начин черното злато поскъпна с около 10 долара спрямо предишния месец. Спадът на продажбите на дребно в САЩ през април и увеличаването на молбите за помощи при безработица успяха да смъкнат цената под 59 долара за барел в края на седмицата.

Международната енергийна агенция (IEA) коригира надолу своята прогноза за потреблението на петрол за девети пореден месец в четвъртък. МЕА вече очаква търсенето на суровината да се понижи с 3% през 2009 г., което е с около 2,6 млн. барела дневно по-малко в сравнение с миналата година.

Междувременно петролните резерви на САЩ отчетоха първия си седмичен спад от февруари досега. Данните на Енергийното министерство на САЩ показаха, че петролните запаси намаляват с 4,6 млн. барела до 370,6 млн. барела за седмицата приключила на 8 май.

Преди това щатската администрация за енергийна информация (EIA) и Организацията на страните-износителки на петрол (OPEC) също понижиха прогнозите си за потребление на петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още