IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Белгийската KBC получава държавна помощ за трети път

Търговията с акциите на белгийската банкова и застрахователна група бе преустановена, след като компанията отчете загуба от 3,6 млрд. евро за първото тримесечие

13:27 | 14.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Белгийската KBC получава държавна помощ за трети път

Белгийската банкова и застрахователна група KBC получи държавна финансова помощ за трети път, след като голямата загуба за първото тримесечие увеличи вероятността компанията да изпадне в несъстоятелност.

Финансовата група ще получи държавна гаранция за 90% от евентуалните загуби в бъдеще, в размер до 14,8 млрд. евро. Това се наложи, след като стана ясно, че загубата на KBC за първото тримесечие на годината възлиза на 3,6 млрд. евро, в сравнение с печалба от 554 млн. евро преди една година, предаде Wall Street Journal.

След новината търговията с акциите на KBC бе преустановена.

KBC е подписала спасителен план с белгийското правителство, съгласно който белгийската група ще покрие самостоятелно бъдещи загуби в размер до 3,2 млрд. евро, след което ще се намеси и правителството. То ще участва с 90% в увеличението на капитала, с което да се покрият загуби в размер до 2 млрд. евро, над първоначално реализираната загуба от 3,2 млрд. евро.

В случай че загубата е още по-голяма, правителството ще предостави заем в размер до 14,8 млрд. евро за нейното покритие.

KBC получи финансова инжекция от 3,5 млрд. евро миналата година, след което получи и 2 млрд. евро заем от регионалното фламандско правителство през януари, с опцията да вземе още 1,5 млрд. евро при нужда.

Инвестиционните портфейли на финансовия гигант са генерирали 4,1 млрд. евро загуба. От тях 3,8 млрд. евро са загубите от структурираните кредити на дълговия застраховател MBIA, чиято платежоспособност силно се влоши през тази година.

Ръководството на KBC се е присъединило към банковия консорциум, който ще подаде жалба срещу MBIA през този месец.

Платежоспособността на американския облигационен застраховател MBIA, който е най-голямата компания в този сектор в света, се влоши рязко, след като MBIA съобщи, че ще преструктурира своята дейност през февруари.

KBC е увеличила провизиите си с 2,5 млрд. евро, за да се подсигури, в случай че MBIA окончателно спре да изплаща своите задължения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още