IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отстъпление на азиатските борси

Азиатските борсови индекси бяха повалени от изненадващия спад в продажбите на дребно в САЩ

13:10 | 14.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Отстъпление на азиатските борси

Азиатските борсови индекси бяха повалени от изненадващия спад в продажбите на дребно в САЩ, който накара много от инвеститорите да приберат своите печалби. Всички пазари се оказаха на негативна територия, с изключение на този в Шри Ланка.

По време на днешната търговия регионалният индекс MSCI Asia Pacific губи 3% от стойността си до 95,22 пункта. Това е най-силното дневно понижение на показателя, изразено в проценти за последните шест седмици.

Ралито на индекса, което започна в началото на март, повиши коефициента P/E на включените в него компании до внушителната стойност от 31, което е най-високото ниво от март 2004 г. досега, предаде Bloomberg.

На фондовата борса в Токио индексът на сините чипове Nikkei 225 приключи търговията със спад от 2,6% до 9093,73 пункта. По-широкият Topix се понижи още по-силно - с близо 3% до 862,66 пункта.

Акциите на втория по големина производител на електроника в света Sony поевтиняха с близо 7% малко преди компанията да публикува своите годишни финансови отчети. От тях стана ясно, че Sony е реализирала първата си годишна загуба за последните 14 години в размер на повече от 1 млрд. долара.

Сесията в Хонконг протече при ниски обороти, като индексът Hang Seng загуби 3% до 16541,69 пункта. За понижението в най-голяма степен допринесоха финансовите компании

Купувачите на австралийския фондов пазар продължиха да отстъпват и по този начин индекса S&P/ASX 200 се понижи за четвърти пореден ден. Австралийският борсов бенчмарк загуби 3,4% от стойността си и регистрира най-силния си дневен спад от края на януари досега.

Сред най-губещите на фондовата борса в Сидни се нареди австралийската добивна компания Rio Tinto, чиито книжа поевтиняха с 12%. Причина за лошото представяне стана публикация в Daily Telegraph, в която се казва, че третата по големина добивна компания в света може да прибегне до продажбата на нови акции.

В Нова Зеландия NZX 50 FF Gross отчете спад за деня от 1,3%, след като индексът на бизнес активността в производствения сектор остана под разделителното ниво от 50 пункта за единадесети пореден месец.

Индексите в Индонезия и Филипините отчетоха спад след новината, че централните банки на двете страни виждат възможност за нови лихвени редукции, защото икономиката им се нуждае от още стимули за оздравяване.

Основният борсов индекс в Индия Bse Sensex 30 приключи търговията със спад от 1,4%, а по-широкият BSE 500 се понижи с 0,7%, поради неясния завършек на парламентарните избори в страната. През последния месец борсовите индекси бяха много волатилни, а местната валута поевтиня заради притесненията на инвеститорите за състава на следващото правителство и икономическите реформи, които то ще предприеме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още