IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Противоречия в ЕЦБ относно изкупуването на облигации

Ръководството на централната банка е раздвоено относно стойността на програмата за изкупуване на ценни книжа и вида на включените в нея активи

11:10 | 14.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Противоречия в ЕЦБ относно изкупуването на облигации

Вътрешните противоречия между ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ) отново се засилиха, този път поради програмата за изкупуване на облигации, предаде Bloomberg. Разединението на членовете на Управителния съвет се появи едва седмица, след като президентът на централната банка Жан-Клод Трише заяви, че има единодушие.

На 7 май ръководството на ЕЦБ взе решение да съкрати основната лихва с 0,25 процентни пункта до 1%. Трише загатна, че това определено не е най-ниското ниво, до което лихвата може да падне. Той съобщи, че ЕЦБ ще изкупи обезпечени ценни книжа, ипотечни облигации и заеми в публичния сектор на обща стойност 60 млрд. евро. Подробностите по този план ще бъдат разкрити през следващия месец.

Вчера Марко Кранец, който е управител на Централната банка на Словения и член на Управителния съвет на ЕЦБ, заяви, че е много вероятно ЕЦБ да похарчи повече от 60 млрд. евро за изкупуването на ценни книжа и дълг. Той допълни, че централната банка не изключва изкупуването също така на корпоративни облигации и ценни книжа.

От друга страна, Аксел Вебер, който е президент на Централната банка на Германия и член на Управителния съвет на ЕЦБ, смята, че не е необходимо да се купуват други активи освен изброените на последната пресконференция на ЕЦБ. Освен това той настоя, че сумата от 60 млрд. долара е максимумът, който ще бъде отпуснат за покупките на ценни книжа.

Различните позиции на двама от представителите на Управителния съвет на ЕЦБ показват, че ръководството е все още раздвоено относно действията за борба с кризата в Европа. Аксел Вебер винаги се е противопоставял на изкупуването на активи и предупреди вчера, че има опасност от прекалено голямо стимулиране на икономиката.

В сравнение с централните банки на другите водещи икономики ЕЦБ води доста консервативна парична политика. Американската, Английската и Японската централни банки вече понижи своите лихвени проценти до нива, близки до нула и агресивно изкупуват правителствен и частен дълг, за да наливат нови пари в икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още