IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Щатите планират регулации за пазара на деривативи

Пазарът на деривативни инструменти е напълно нерегулиран, въпреки огромните обороти през последните години

10:32 | 14.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
В Щатите планират регулации за пазара на деривативи

Финансовото министерство на САЩ иска да въведе регулации за търговията с деривативни инструменти, предаде BBC. Преди няколко години милиардерът инвеститор Уорън Бъфет заяви, че деривативите са „финансови оръжия за масово унищожение“.

Именно тези комплексни финансови инструменти доведоха до краха на някои от най-големите финансови компании на Wall Street. Застрахователната компания AIG и инвестиционната банка Lehman Brothers бяха сред най-активните участници на деривативния пазар.

Предложението на финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър включва създаването на електронна система за мониторинг на сделките на пазара на деривативи. Институционалните инвеститори, които искат да търгуват с деривативи, ще трябва да разполагат с достатъчно капитал и ще се сблъскат със стриктни изисквания за отчетност.

Един от деривативните инструменти, който нанесе най-тежки поражения на финансовата система, са кредитните деривативни контракти (CDS). Съществуващите в САЩ закони не предвиждат регулация на пазара на тези инструменти въпреки огромните обороти през последните години. Според Тимъти Гайтнър обаче дните на свободна търговия с CDS са минало.

Кредитните деривативни контракти приличат на застрахователна полица, която предпазва кредитора, притежаващ дългови ценни книжа, от неполучаване на плащанията. Например застрахователната компания AIG е продавала такива „застраховки“ на всички инвеститори, които са притежавали обезпечени с ипотечни заеми облигации и които са искали да се защитят от неполучаване на плащанията по тези облигации.

В един момент, когато много от длъжниците (предимно банки и ипотечни компании) спират да изплащат своите задължения по тези облигации, AIG не успява да компенсира всички държатели на тези облигации, които са се застраховали.

По този начин застрахователната компания изпадна в несъстоятелност и се наложи правителството да я спасява с парите на данъкоплатците. Съгласно плана на Гайтнър отсега нататък компании като AIG ще трябва да докажат, че разполагат с достатъчно резерви, с които да посрещнат подобни ситуации. По този начин ще се намалят рисковете за финансовата система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още