IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари регистрираха остри понижения

Сред най-губещите бяха банковите и минните книжа

20:20 | 13.05.09 г.
Европейските пазари регистрираха остри понижения

Европейските борси днес затвориха сесията със значителни понижения, заразени от представянето на американската борса, данните за индустриалното производство на еврозоната за март, както и от продажбите на дребно в САЩ за април.

Статистиката за индустриалното производство на еврозоната, публикувана днес, показа спад от 20% за март месец. Негативни новини дойдоха и от САЩ – продажбите на дребно в страната през април са спаднали с 0,4 на сто при очакван ръст на показателя за месеца.

Пана-европейският индекс Dow Jones Stoxx 600 регистрира трето поредно дневно понижение като този път загубата му бе 2,7 на сто до 200,72 пункта.

Цените на акциите от минния сектор отчетоха спад след като от анализаторския отдел на ING заявиха, че пазарните капитализации на компаниите от бранша са нараснали твърде бързо през последните няколко месеца, което не отговаря на перспективите пред него. Според ING възстановяването на минния сектор ще е “по-анемично” отколкото предполагат цените на акциите.

Книжата на минния гигант Rio Tinto се понижиха с 11%, докато тези на Xstrata изгубиха 13 на сто.

Сред най-губещите се наредиха и банковите акции - Barclays се обезцени с 9,6%, Allianz изгуби 7,8 на сто, а акците на ING паднаха с над 10 на сто.

На регионално ниво немският DAX отчете спад от 2,6%, затваряйки на ниво 4 727 пункта, френският CAC40 изгуби 2,4% до 3 152 пункта, а британският FTSE100 отстъпи с 2,13 на сто до 4 331 пункта.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още