IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тимъти Гайтнър увеличава финансирането за малките банки

Малките банки ще могат да получат капиталова инжекция в размер до 5% от стойността на рисково-претеглените им активи, което е повече в сравнение с досегашните 3%

17:36 | 13.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Тимъти Гайтнър увеличава финансирането за малките банки

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър заяви, че малките банки в страната ще разполагат с още шест месеца, за да кандидатстват за финансова помощ по програмата за освобождаване от проблемните активи, предаде Bloomberg.

Всички банкови институции с активи под 500 млн. долара ще имат възможността да кандидатстват за капиталова инжекция в размер до 5% от стойността на техните рисково-претеглени активи, което е повече в сравнение с досегашните 3%.

Към момента във фонда за освобождаване от проблемните финансови активи са останали 110 млрд. долара от предоставените по линия на програмата за финансова стабилизация 700 млрд. долара.

Финансовото министерство на САЩ ще използва постъпленията във фонда, идващи от големите банки, за да прави финансови инжекции на по-малките банки. Министерството очаква, че банките ще изплатят около 25 млрд. долара през следващата година.

Гайтнър смята, че малките банки имат критична роля за икономическото възстановяване и добави, че финансовата система е започнала да се възстановява. За да подкрепи своето твърдение, той изброи няколко окуражителни признака.

На първо място, спредовете между доходността по корпоративните облигации с инвестиционен рейтинг и правителствените ценни книжа са се понижили с около 2,1 процентни пункта от края на ноември миналата година.

Доходността на високорисковите корпоративни облигации се е понижила с 8 процентни пункта за същия период.

Освен това, лихвените ставки по 30-годишните ипотечни кредити са се понижили до рекордно ниската стойност от 4,8%, в резултат на което се наблюдава голям ръст на молбите за рефинансиране.

Емисиите на обезпечени с потребителски заеми ценни книжа през последните два месеца са повече в сравнение с предишните пет месеца.

Всичко това според Тимъти Гайтнър означава, че тревогите за систематичния риск във финансовата система се намалели значително.

„Тези знаци за добре дошли, но все пак цялостното възстановяване на финансовата система ще отнеме още време“, предупреди Гайтнър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още