IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономиката на Хърватска вече се намира в рецесия

Според редовния тримесечен преглед на икономиката на страната, отново ще се премине към растеж през следващата година

16:24 | 13.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Хърватска вече се намира в рецесия

Хърватска вече е изпаднала в рецесия, показват официалните данни на правителството. В редовния тримесечен доклад за състоянието на икономиката се казва, че страната в момента се намира в рецесия, а растежът ще се възобнови догодина. Тогава се очаква да бъде постигнат икономически растеж от 0,9 на сто.

Според оценките на правителството икономиката на Хърватска ще се свие с 2 на сто тази година след отчетения ръст от 2,4 на сто за 2008 година. Като основна заплаха за развитието на страната властите посочват свиването на приходите от туризъм и отлива на инвестиции.

Централната банка на страната коригира надолу прогнозите си за растежа през тази година. Предишните очаквания на институцията бяха за свиване на икономиката с 3 на сто, но вече се очаква спадът да възлезе на 4 на сто. Причина за това са спадът в търсенето и понижението на индустриалните поръчки, предава агенция Act Media.

В тримесечния преглед се казва още, че инфлацията през тази и следващата година ще възлезе на едва 2,5 на сто, докато безработицата ще скочи до 14,6 на сто тази и 15,4 на сто догодина. През 2008 година инфлацията беше в размер на 6,1 на сто, а безработицата достигна 8,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още