IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ING отчете загуба за трето поредно тримесечие

Загубата на най-голямата холандска финансова група възлиза на 793 млн. евро, или 39 цента на акция за първото тримесечие на годината

15:54 | 13.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
ING отчете загуба за трето поредно тримесечие

Най-голямата холандска финансова група – ING, отчете загуба за трето поредно тримесечие поради отписването на активи, заделянето на по-големи провизии за кредитни загуби и нарастването на разходите за преструктуриране на дейността.

Загубата за първото тримесечие на годината възлиза на 793 млн. евро, или 39 цента на акция, в сравнение с 1,54 млрд. евро печалба, или 74 центa на акция, преди една година, предаде Bloomberg.

Финансовите резултати на ING се оказаха по-лоши от предварителните прогнози за отрицателен финансов резултат от 524 млн. евро.

Финансовата група с над 250-годишна история възнамерява да набере 8 млрд. евро чрез продажбата на активи. Ръководството планира да освободи 7 хил. служители до края на годината и да съкрати оперативните си разходи с около 1 млрд. евро по този начин.

До края на март банката е освободила над 5 хил. служители, след като загубата за втората половина на 2008 г възлезе на общо 4,2 млрд. евро.

Провизиите за загуби от лоши кредити се увеличават до 772 млн. евро в сравнение с 98 млн. евро за същото тримесечие преди една година.

ING успя да си набави 1,4 млрд. евро през февруари чрез продажбата на своя 70-процентен дял в ING Canada, която е най-големият застраховател на имущество и срещу злополуки в Канада.

Ръководството на финансовата група възнамерява да концентрира своите усилия върху банковата дейност в страните от Бенелюкс, както и в Полша, Румъния и Турция.

В застрахователната сфера акцентът на дейността ще падне върху животозастрахователните и пенсионните услуги в Бенелюкс, Централна Европа, САЩ, Латинска Америка и Азия.

Акциите на ING поевтиняха с повече от 7% на фондовата борса в Амстердам след публикуването на тримесечните финансови отчети. От началото на годината пазарната капитализация на холандската финансова група се е понижила с 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още