IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Германия решиха да създадат „лоша банка“

Токсичните активи на всички банки ще могат да бъдат извадени от балансите и да бъдат преместени в държавната институция

15:02 | 13.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
В Германия решиха да създадат „лоша банка“

Немското правителство постигна съгласие за създаването на схема за стабилизиране на финансовия пазар, известна като „лоша банка“. Тя предвижда кредитните институции в страната да могат да извадят нискокачествените активи от своите баланси.

Според плана банките ще получат възможност да направят прехвърляне на въпросните активи към държавата чрез суапови сделки. В замяна те ще получат правителствени облигации, както и ще заплащат годишна такса, пише ВВС.

Правителството на Германия се надява с този ход банките да получат стимул да възстановят нормалното функциониране както на междубанковите кредитни пазари, така и на пазарите за кредитиране на потребителите и бизнеса.

Решението на немските власти не е окончателно, като за прилагането на плана е необходимо одобрение от парламента. Според информациите на немските медии желанието на кабинета е това да стане до началото на юли.

Детайлите по плана все още не са оповестени публично, но за момента циркулира информация, че банките, които вземат участие в схемата, ще получат държавни облигации на стойност 90 на сто от заложените токсични активи. Самите проблемни инструменти ще могат да бъдат съхранявани в „лошата банка“ за срок от 20 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още