IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК публикува доклади за прекомерен бюджетен дефицит в 4 държави*

В Полша дефицитът е достигнал 3,9% от БВП, в Малта - 3,3%, в Литва - 3,2%, в Румъния - 5,4%

13:58 | 13.05.09 г.
ЕК публикува доклади за прекомерен бюджетен дефицит в 4 държави*

Европейската комисия публикува днес доклади за прекомерен бюджетен дефицит в Румъния, Полша, Литва и Малта, съобщи БТА.

В Полша дефицитът е достигнал 3,9% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2008 г., в Малта - 3,3%, а в Литва - 3,2%. Това е над пределната граница от 3%, която не трябва да надхвърлят страните в ЕС според изискванията на прилагания в съюза Пакт за стабилност и растеж.

Най-голям е бюджетният дефицит в Румъния - 5,4% от БВП през 2008 г. Според ЕК това се дължи главно на прекомерни разходи, свързани с увеличения на заплати в държавния сектор, на неоправдани очаквания за бюджетни приходи и в по-малка степен на "неочакван спад в събирането на приходи през последната четвърт на 2008 г. заради настъпилото икономическо забавяне".

"Много страни в Европейския съюз са изправени сега пред дефицити, надхвърлящи 3 на сто поради икономическата рецесия. Изключително важно обаче е да спазваме изискванията на Пакта за стабилност и растеж. Това е ключът за запазване на стабилността на държавните финанси в средносрочен и дългосрочен план“, заяви комисар Хоакин Алмуния, който отговаря за икономическите и валутните въпроси.

Според изискванията на пакта ЕК е длъжна да подготви доклад, ако бюджетният дефицит в страна членка на Евросъюза надхвърли 3% от БВП. Докладът се изпраща в Икономическия и социален комитет на ЕС, който до две седмици трябва да даде мнение по проблема. Въз основа на това мнение и на доклада си Европейската комисия решава дали да уведоми Съвета на ЕС, както и да определи конкретен срок, обикновено половин година, в който съответната страна трябва да се пребори с дефицита.

Едва ако такива мерки не бъдат взети и дефицитът не бъде върнат в границата от 3% от БВП, ЕК може да реши да задейства наказателна процедура, обясни говорител на комисията след разгласяването на четирите доклада.

Първоначално беше разпространена информация, че са стартирани наказателни процедури срещу четирите страни.

Процедурата за прекомерен дефицит цели чрез конкретни препоръки да се окаже натиск върху страните, за да сведат дефицитите си в максимално допустимите за ЕС граници. Въпросът е колко време ще даде комисията на тези страни, за да се вместят в нормите, отбелязва АФП.

Комисията вече е определила срок до 2012 г. на Франция и Испания да сведат държавния си дефицит под 3% от БВП. За Ирландия този срок е до 2013 г. Гърция, където положението не е така тежко, ще трябва да коригира дефицита си най-късно през 2010 г. ЕК освен това отложи от април 2010 г. до април 2014 г. срока, в който Великобритания трябва да сведе държавния си дефицит под 3%.

*Информацията е актуализирана към 15:00 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още