IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси затвориха с леко повишение

Коефициентът P/E на регионалния индекс MSCI Asia Pacific достигна стойност от 31, което е най-високото ниво за последните пет години

12:33 | 13.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските борси затвориха с леко повишение

По-голямата част от азиатските фондови пазари приключиха търговията с леки повишения благодарение на положителните прогнози на ръководствата на някои от водещите компании в региона за резултатите от дейността им през тази година.

Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific добавя 0,4% към стойността си и достига 98,24 пункта в часовете на днешната търговия. Надеждите, че най-тежкият период от икономическата криза е отминал, помогнаха на индекса да се повиши с близо 40% спрямо дъното от началото на март и да достигне седеммесечен връх.

Средната оценка на компаниите, включени в MSCI Asia Pacific, продължи да се повишава и днес коефициентът P/E достигна стойност от 31, което е най-високото ниво от 30 март 2004 г. досега, предаде Bloomberg.

На фондовата борса в Токио Nikkei 225 се повиши с 0,5% до 9340,49 пункта, а по-широкият Topix добави 0,4% до 888,75 пункта, благодарение на добрите макроикономически данни през деня. Положителното салдо по текущата сметка на страната се увеличи по-силно от очакванията през март, а индексите на Economy Watchers за текущите и бъдещите икономически условия се подобриха едновременно през април.

Акциите на технологичната компания Olympus поскъпнаха с 13%, след като ръководството съобщи, че очаква да излезе на печалба през тази година.

Третата по големина японска автомобилна компания Nissan очаква по-малка загуба за тази година, благодарение на предприетите действия за съкращаване на производството и работните места. Благодарение на новината книжата на Nissan поскъпнаха с повече от 6%.

Междувременно най-голямата автомобилна компания в страната – Toyota, загуби над 2% от пазарната си капитализация, след като стана ясно, че ще съкрати производството си с 28% през тази година, за да се адаптира към по-слабото търсене.

В отбора на най-губещите се нареди Hitachi, чиито акции загубиха 11% от пазарната си оценка. Вчера Hitachi отчете най-голямата годишна загуба за производствена компания в корпоративната история на Япония. Ръководството очаква още 270 млрд. йени загуба за текущата фискална година.

На положителна територия приключи и търговията в Китай, Тайван и Южна Корея, където основните борсови индикатори CSI 300, Taiex и Kospi нараснаха с близо един процент. Днес стана ясно, че индустриалното производство на Китай се увеличава със 7,3% на годишна база, което е по-малко в сравнение с годишния ръст от 8,3% отчетен през март. Основната причина за това се крие в намаляването на износа и производството на електричество.

В Индия BSE Sensex 30 успя да добави 0,7% до пункта. Днес е последният ден от парламентарните избори, резултатите от които ще станат ясни на 16 май. Голямата волатилност на местния фондов пазар се дължи на несигурността относно развоя на гласуването, като нито една от политическите партии в страната не изглежда като убедителен победител.

На отрицателна територия останаха индексите в Хонконг, Шри Ланка и Австралия, а търговията в Нова Зеландия приключи почти без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още