IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

BNP Paribas завършва придобиването на Fortis

Освен това Fortis Bank закупи 25% от акционерния капитал на Fortis Застраховане Белгия за 1,375 млн. евро

19:38 | 12.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
BNP Paribas завършва придобиването на Fortis

Fortis Bank вече e част от групата на BNP Paribas, която става с лидерски позиции в еврозоната по депозити с „домашен” пазар на банкиране на дребно в четирите страни основатели на Европейския съюз – Белгия, Франция, Италия и Люксембург, съобщиха от финансовата институция.

Бордът на директорите на BNP Paribas, председателстван от Мишел Пеберьо, одобри трансфера от SFPI, компания пълна собственост на Белгийската държава, на 54,55% от акциите и правото за гласуване от Fortis Bank към френската банка.

В замяна на този трансфер BNP Paribas издаде 88 235 294 обикновени акции на SFPI.

Освен това Fortis Bank закупи 25% от акционерния капитал на Fortis Застраховане Белгия за 1,375 млн. евро.

BNP Paribas придобива и дял от 12% в капитала на Royal Park Investment - компания, притежавана 45% от Fortis Holding и 43% от Белгийската държава, която закупи портфолио от структурирани заеми от Fortis Bank за 11,7 млрд. евро.

На по-късен етап ще бъдат направени няколко допълнителни трансфера на акции, след които Белгийската държава, чрез SFPI ще придобие 11,6% от обикновените акции на BNP Paribas и право на гласуване, докато Люксембург ще държи 1,2% от обикновените акции на BNP Paribas и право на гласуване.

Акционерният дял на френската банка ще бъде разделен на 1 045 531 710 обикновени акции и 187 224 669 акции без право на глас, всяка с номинална стойност от 2 евро. Новите обикновени акции ще имат същите права и задължения (включително право на дивидент за годината, приключила на 31-ви декември 2008 г.) като съществуващите акции на BNP Paribas с ефект от датата на тяхното издаване.

Самата френска банка ще придобие 74,93% от капитала на Fortis Bank и директно 15,96% от акционерния капитал на люксембургската банка BGL (където Fortis Bank държи контролния пакет), в допълнение към 50,01% от капитала на BGL, притежаван чрез Fortis Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още