IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Газпром и ENI подписват окончателното споразумение за „Южен поток” в петък?

Все още обаче има неизгладени въпроси между двете компании

13:33 | 12.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Газпром и ENI подписват окончателното споразумение за „Южен поток” в петък?

Има голяма вероятност окончателното споразумение за строежа на газопровода „Южен поток”, в който участва и България, да бъде подписано от основните партньори – Газпром и италианската ENI - на 15 май, петък, при посещението на италианския премиер Силвио Берлускони в Сочи за срещата му с Владимир Путин, пише вестник „Комерсант”.

Обаче според източници, близки до ENI, все още има неизгладени въпроси между двете компании. Един от тях е, че ENI, според източниците, иска да се занимава с маркетинг на природния газ и в транзитните страни (каквато е и България), докато Газпром предпочита ENI да ограничи съвместната им дистрибуция на територията на Италия.

Освен това ENI би искала да дели с Газпром печалбата от ежегодната реализация на до 10 млрд. куб. м газ, докато руската компания говори за 6 млрд. куб. м годишно.

Причините за разногласията между двете компании не се изчерпват с посоченото. По данни на „Комерсант” още преди няколко месеца Газпром е изпратил до ENI проект за решение за състава на съвета на директорите и назначаването на двама управляващи директори на съвместната компания, оператор на газопровода „Южен поток”, а също така и проектоплан за работата на съвместната компания за периода 2008-2010 г. Досега обаче ENI не е съгласувала посочените въпроси, поставяйки насрещни предложения.

В частност предложенията на италианската компания са в проекта да се включи и руската газова компресорна станция „Береговая”, което означава съвместно да се регулира обемът на преминаващия по тръбите газ, а освен това, ENI да участва и в управлението на наземната част на газопровода (част от тръбите ще минават по дъното на Черно море). През последните месеци Газпром подписва споразумения със страните, през които ще минава „Южен поток”, без участието на ENI. България, Сърбия, Унгария и Словения вече са подписали предварителни споразумения за присъединяване към проекта.

При посещението на премиера Сергей Станишев в края на април в Москва беше постигната договореност за подписване на окончателното споразумение за „Южен поток”, като беше обявено, че до две седмици документите ще бъдат подписани. Малко по-късно от Булгаргаз уточниха, че споразумението не създава задължение за страните да участват в проекта, а всяка страна има правото да вземе самостоятелно окончателно инвестиционно решение, на база на резултатите от прединвестиционното проучване.

От Газпром и ENI до момента няма официални коментари относно подписването на споразумението на 15 май. Обаче неофициално от двете компании са съобщили, че независимо от разногласията, преговорите продължават и „споразумение ще бъде подписано”. Ако в оставащите 2-3 дни противоречията не бъдат изгладени, ще бъде подписан „поредният междинен документ”, който не урежда всички въпроси и "не обвързва страните да пристъпят към незабавна реализация на проекта”, чиято приблизителна стойност към момента се изчислява на 20 млрд. евро.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още