IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световният пазар на кокаин „в отстъпление“

Според британската агенция за борба с тежката организирана престъпност работата й под прикритие е помогнала цените на кокаин на едро да скочат рязко

13:12 | 12.05.09 г.
Световният пазар на кокаин „в отстъпление“

Международният пазар на кокаин е „в отстъпление“ след година успешни операции из цял свят, казват от британската агенция за борба с тежката организирана престъпност (SOCA).

От агенцията смятат, че работата й под прикритие е помогнала цените на едро да скочат рязко.

Цените на килограм са нараснали от 39 хил. паунда през 2008 до над 45 хил. паунда (50 хил. евро), но тези, на които кокаинът се продава на улицата, остават стабилни.

Същевременно почти една трета от пратките, разкрити от полицията, вече имат степен на чистота под 9%, което е най-ниското регистрирано ниво, сочат нови данни, с които BBC разполага.

Данните, събрани от службата за съдебна експертиза и веществени доказателства (FSS), разкриват как нарко бандите използват все по-големи количества различни химикали, за да разреждат кокаина, който се продава по улиците на Острова. Сред тях има канцерогенни вещества или отрова за хлебарки например.

Шефът на SOCA Тревър Пиърс обяснява пред BBC: „Виждаме ясен ефект във връзка с наличността на кокаин в Европа и във Великобритания. Виждаме висококачествен кокаин на цена на едро от около 45 хил. паунда за килограм във Великобритания. Това е значително по-високо отпреди и следва да се тълкува като признак, че вносителите са под натиск“.

Според изчисления на агенцията преди две години най-висококачественият кокаин обикновено е струвал на едро 35 хил. паунда. До края на миналата година цената се е повишила до 39 хил. паунда. През първите няколко месеца на тази година обаче цената вече е достигнала рекордното ниво от над 45 хил. паунд за килограм.

От SOCA отчитат, че поскъпването на кокаина в британски лири отчасти може да е резултат от слабостта на паунда. Според агенцията обаче подобен ръст на цените „из Европа“ означава, че повишенията може би се дължат на нещо повече от колебания на валутните пазари.

„Виждаме, че цените на едро растат из Европа, в Испания и Белгия. Според нас това се дължи до голяма степен на стратегията за работа в Южна Африка, Америка, Карибите, отвъд Атлантика и с европейските ни партньори – като подходът е различен“, обяснява Пиърс.

SOCA, която беше подложена на критики относно ефективността й, твърди, че преди Коледа е спряла 10 тона кокаин улично качество, предназначен за продажба на Острова.

Според анализатори в благотворителната организация Drugscope, чиято цел е да информира обществото за наркотиците и вредите от тях, недостигът в предлагането не е бил съпроводен от спад на цените на улицата, въпреки че степента на чистота се е понижила.

„В момента цената на кокаина е относително стабилна“, смята директорът на Drugscope Мартин Барнс.

„Случва се това, че дилърите максимизират печалбата си, като продават продукт, който е потенциално по-опасен и много по-нечист, а много от хората, които го купуват, вероятно не осъзнават какво става“.

Последните данни на FSS разкриват, че средната степен на чистота на пратките, хванати от полицията, са паднали до най-ниската регистрирана стойност – под 20% средно. Близо една трета (31%) от пратките са под 9% чисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още