IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът започна да поевтинява

Цената на американския лек суров петрол се понижава за втори пореден ден и кръжи около 58 долара за барел

09:26 | 12.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът започна да поевтинява

Цената на петрола започна да се понижава в началото на седмицата и последва спадовете на фондовите пазари в САЩ. В понеделник американският лек суров петрол с доставка през юни поевтиня с 13 цента до 58,50 долара за барел. В часовете на днешната електронна търговия петролните фючърси поевтиняват с още 0,8% до ниво от 58,02 долара за барел.

Цената на петрола тип „Брент“ от своя страна се понижава с 0,6% до 57,12 долара за барел в часовете на днешната електронна търговия на международната петролна борса в Лондон. Вчера котировките паднаха с 1,1%, или 66 цента, за да приключат сесията при 57,48 долара за барел.

Пазарните анализатори очакват поредното седмично увеличение на американските нефтени запаси, което ще бъде десетото поред. За седмицата, приключила на 1 май, те достигнаха 375,3 млн. барела, най-високата стойност на септември 1990 г., съгласно данните на Енергийното ведомство в САЩ. Пазарните прогнози за седмицата до 8 май сочат нарастване на запасите с още 1 млн. барела.

На 28 май ще се състои следващата среща на страните износителки на петрол, като е много вероятно ОПЕК да пристъпи към редукция на квотите на производство, за да се справи с трайното нарастване на петролните запаси през последните месеци.

Опасенията на инвеститорите от евентуалното покачване на цените вследствие от наливането на огромни суми в американската икономика ги подтикнаха да купуват петролни фючърси като убежище от инфлацията през миналата седмица.

Успоредно с това, доларовият индекс DXY, който измерва представянето на щатската валута спрямо кошница от шест други валути, се е понижил с повече от 7 на сто спрямо рекордно високото за тази година ниво от 89,11 пункта, отчетено на 9 март. Това сигнализира за отлив от щатската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още