IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститорите сложиха стоп на борсовото рали на Wall Street

След двумесечен възход дойде време за прибиране на печалбите, което доведе до спад на борсовите индекси

23:07 | 11.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститорите сложиха стоп на борсовото рали на Wall Street

Новата седмица започна с отстъпление и за американските индекси. По-рано днес на червено приключи търговията в Европа, докато на азиатските борси днес цареше умереният оптимизъм.

Днес основната новина, която повлия за развитието на сесията, беше свързана с финансовия сектор на САЩ. Четири от участвалите на стрес-тестовете банки обявиха, че ще направят опит да привлегат значителни средства от пазара с цел връщане на взетите от държавата кредити през есента на миналата година.

Това доведе до разпродажби на акциите от финансовия сектор, като причините са основно две – освобождаване на средства за предстоящите увеличения и продажби на акции на въпросните банки и прибиране на печалбите след близо двумесечното рали.

Днес индексът на сините чипове на борсата в САЩ Dow Jones Industrial Average се понижи с 1,8 на сто до 8 419,73 пункта. От попадащите в бенчмарка 30 компании, 24 понижиха пазарната си капитализация днес, като най-силно поевтиняха акциите на General Motors – с 10,56 на сто. Книжата на Bank of America изгубиха 7,4 на сто, а тези на Citigroup – 4 на сто.

Широкият американски индекс S&P 500 падна с 2,15 на сто до 909,24 пункта, а технологичният бенчмарк Nasdaq Composite отстъпи с 0,45 на сто до 1 731,24 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още