IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В САЩ се допитват до трейдърите за правилата за къси продажби

Очаква се до края на май Комисията за ценните книжа и борсовите операции в САЩ да вдигне забраната за къси продажби на финансови акции

19:55 | 11.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
В САЩ се допитват до трейдърите за правилата за къси продажби

Комисията за ценните книжа и борсовите операции в САЩ (SEC) реши единодушно да се допита до обществеността относно казуса за налагането на ограничения върху късите продажби, предаде Ройтерс.

Много хора смятат, че именно агресивните къси продажби са предизвикали фалита на известните инвестиционни банки Bear Stearns и Lehman Brothers.

Високата волатилност на финансовите пазари принуди SEC да наложи временна забрана върху късите продажби през септември през миналата година. Забраната бе отменена на 19 ноември за всички ценни книжа, с изключение на финансовите акции. Инвеститорите очакват и тази последна забрана да бъде вдигната до края на май.

В момента SEC обмисля няколко варианта за третиране на късите продажби, в това число и въвеждането на обновена версия на правилото от годините на Голямата депресия, което позволява късите продажби само в случаите, когато последната предложена за деня цена е била по-ниска от най-добрата оферта.

Комисията обсъжда и налагането на временни ограничения за къси продажби на ценни книжа, при значителен спад на тяхната цена в рамките на една борсова сесия. Възможно е и отново да бъдат въведени автоматичните прекъсвачи на търговията, които бяха отменени през 2007 г.

С тяхна помощ ще се инициира тест на цената, чрез който ще се търси най-добрата офертна цена за ценната книга до края на съответната борсова сесия. Късата продажба ще бъде възможна единствено, ако най-добрата офертна цена за деня е била по-ниска от последно предложената цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още