IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дефлацията в Китай се усилва, кредитирането се забавя

Годишната дефлация достигна 1,5% през март, а новоотпуснатите банкови кредити намаляват с близо 70% на месечна база през април

17:43 | 11.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Дефлацията в Китай се усилва, кредитирането се забавя

Дефлацията в Китай продължи да се усилва през март, докато кредитирането от страна на банките забави значително темпа на своя ръст през април, предаде Ройтерс. Това кара много икономически анализатори да смятат, че Китайската централна банка няма да пристъпи към промени в своята експанзивна парична политика през следващите месеци.

Цените на потребителските стоки намаляха за трети пореден месец, което обаче не е причина за притеснение, имайки предвид необичайно високата база на индекса преди една година. Според икономисти това не е причина за притеснение и е много вероятно потребителските цени да тръгнат нагоре преди края на годината.

Годишната дефлация в страната достигна 1,5%, а на месечна база индексът на потребителските цени се понижи с 0,2 на сто.

През февруари потребителските цени отчетоха месечен спад от 0,4% и годишен спад от 1,2%.

Цените на ниво производител спадат още по-силно – с 6,6% на годишна база, в сравнение с производствена дефлация от 6% за февруари.

И двата показателя намаляват по-силно от очакванията и може да се задържат на негативна територия и през следващите няколко месеца, имайки предвид рязкото поскъпване на хранителните продукти и суровините в началото на миналата година.

От отделни данни на Китайската централна банка стана ясно, че новоотпуснатите банкови кредити намаляват с близо 70% на месечна база през април. Свиването на кредитирането не е изненадващо с оглед на резкия скок от предишните месеци, подхранен от икономическите мерки и финансовите стимули на правителството.

Китайската народна банка пристъпи към агресивни редукции на основната лихва в края на миналата година, с които да подпомогне мерките на правителството за насърчаване на икономиката на стойност около 585 млрд. долара.

С появата на първите знаци за икономическо възстановяване, вероятността за ново намаление на основния лихвен процент става все по-малка, особено след като банките отчетоха рекорден ръст на кредитирането през първите три месеца на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още