IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сорос: Отрицателният икономически тренд отслабва

Финансовата криза започва да намалява силата на негативното си въздействие, икономическите планове започват да действат

16:22 | 11.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Сорос: Отрицателният икономически тренд отслабва

Силата на негативния тренд на глобалната икономика започва да отслабва, тъй като плановете за подкрепа на отделните правителства започват да действат, смята милиардерът Джордж Сорос.

В интервю за немския вестник FAZ световноизвестният спекулант заявява, че Азия ще бъде първият регион, който ще се измъкне от лапите на кризата. Освен това Китай щял да измести САЩ като двигател на глобалния икономически растеж.

„Свободното пропадане на икономиката спря, а колапсът на финансовата система беше избегнат. Националните програми за стимулиране на икономиките започнаха да дават ефект“, казва Сорос.

„Очаквам възстановяването да достигне до нива, равняващи се на около половината от отрицателния ход, който преживяхме, след което да се стигне до стагнация. Азия ще се превърне в първия регион, излязъл от кризата, но Америка също прави стъпки в тази посока“, казва Сорос.

Според Джордж Сорос американският долар е достатъчно слаб и не се очакват резки колебания на валутните пазари, които до доведат до поскъпване или поевтиняване на зелените пари.

Позитивно е настроен и управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, според когото световната икономика се приближава към преломен период, за което свидетелства забавянето на темпа на намаляване на световния брутен вътрешен продукт.

Той е добавил, че в някои страни вече се отбелязва възстановяване на положителния ръст на БВП, а в други случаи намалението на БВП продължава, но по-бавно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още