IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хърватските ресторанти пострадаха заради забраната за тютюнопушене

Ако посетителите в хърватските ресторанти не се увеличат, много заведения са заплашени от фалит

13:56 | 11.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Хърватските ресторанти пострадаха заради забраната за тютюнопушене

Собствениците на много хърватски ресторанти и барове понасят през последните дни сериозни загуби заради влизането в сила от 6 май на новия закон против тютюнопушенето. Законът забранява пушенето в заведения, където няма отделно помещение за пушачи, и така потокът от клиенти там е спаднал с 80%, пише Croatian Times.

Ако посетителите в хърватските ресторанти не се увеличат, то много заведения няма да бъдат в състояние да плащат заплати и да погасяват кредити и ще се разорят, смятат от хърватската асоциация на ресторантьорския бизнес.

Затова те призовават правителството да отмени или измени закона против тютюнопушенето, защото той поставя под заплаха не само ресторантите и питейните заведения, но и целия хърватски туризъм. В тази връзка хърватските собственици на ресторанти планират улични протестни акции.

Новият закон забранява пушенето в ресторанти и барове, като то е разрешено само на открити балкони или в специални помещения, където обаче не се сервира нищо. Нарушителите на забраната за тютюнопушене се наказват с глоба до 2100 евро. Досега в Хърватия имаше частична забрана за тютюнопушене, която важеше само за медицински и учебни заведения.

Закон, забраняващ пушенето на обществени места, вече е в сила в много европейски страни като Италия, Ирландия, Швеция, Норвегия, Португалия, Финландия и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още