IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Исландското правителство ще настоява за скорошни преговори за членство в ЕС

Новият кабинет на страната иска преди юли да бъде изпратена заявка за членство в ЕС

10:51 | 11.05.09 г.
Исландското правителство ще настоява за скорошни преговори за членство в ЕС

Новото правителство на Исландия обяви в неделя, че скоро ще предложи на парламента да гласува дали страната, сериозно разклатена от глобалната финансова криза, да кандидатства за членство в Европейския съюз.

Премиерът Йохана Сигурдардотир от партията Социалдемократически алианс заяви, че водената от нея лява коалиция ще представи резолюция, скоро след като новоизбраният парламент заседава за първи път в петък.

„Това ще стане през първите дни след встъпителната сесия. Настояваме заявка за членство да бъде изпратена в ЕС преди юли“, е заявила тя на пресконференция, цитирана от АФП.

Коалицията публикува декларация за обща политика, в която посочва, че ще се обърне към парламента, избран миналия месец, да гласува дали да се кандидатства за членство в Евросъюза.

Последната дума ще имат обаче гласоподавателите чрез референдум относно това дали Исландия ще се стреми към еврочленство, се посочва още в документа, в който се признава, че има разногласие между социалдемократите и коалиционния им партньор Движението на левите зелени, които се евроскептици.

„Двете партии имат различно мнение относно въпроса за ЕС, но и и двете подчертават общото си намерение народът да бъде този, който чрез референдум ще определи окончателно дали Исландия ще кандидатства за членство в ЕС“, се казва в документа.

Лявата коалиция в Исландия постигна историческа победа на изборите на 25 април, като събра мнозинство в парламента за първи път, след като социалдемократите и зелените спечелиха общо 34 от 63-те места. В новия исландски кабинет влизат 12 министри - по петима представители на социалдемократите и на левите зелени и двама независими.

Лявата коалиция е разединена относно въпроса дали страната трябва да се присъедини към ЕС, но според анализатори Сигурдардотир изглежда уверена, че ще успее да преодолее това препятствие, като получи подкрепата на мнозинството в парламента.

Проучване на Capacent Gallup, оповестено в сряда от радио RUV, показва, че 61% от исландците подкрепят започването на преговори с ЕС, докато близо 27% са против.

Подкрепата за преговори за еврочленство се увеличи рязко, след като през октомври някога процъфтяващият финансов сектор на страната се срина и остави хиляди (в държава с население 320 хил.) без работа и без спестявания. Предишното консервативно правителство беше принудено да се оттегли в края на януари след масови протести заради кризата.

В неделя от коалицията са заявили още, че основната им цел ще бъде балансирането на бюджета до 2013 г. Същевременно е обявено, че ще бъде стартиран „амбициозен план за създаване на работни места и иновации, за да се възвърне позицията на Исландия сред най-енергичните и конкурентни държави в света до 2020 г.“.

Правителството е обявило също планове да предприеме серия от мерки през следващите 100 дни, за да се преструктурира тежко засегнатата банкова система.

Преди кризата Исландия беше сред най-проспериращите страни в света, като икономическият ръст възлизаше средно на 4% на година. Инерцията обаче се забави до едва 0,3% за 2008, а тази година се очаква икономиката да се свие с почти 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още