IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС одобри рекапитализацията на две френски банки

Френското правителство ще инжектира 2,45 млрд. евро в две спасени от него банки

21:28 | 08.05.09 г.
ЕС одобри рекапитализацията на две френски банки

ЕС одобри днес план на Франция да инжектира допълнително 2,45 млрд. евро в две спасени от правителството банки, които са в процес на сливане и ще образуват втората по големина банка в страната, съобщи БТА.

По-рано правителството отпусна 4,6 млрд. евро на Caisse d'Epargne и Banque Populaire. След сливането си те ще формират втората по-големина банка във Франция след BNP Paribas.

Европейската комисия (ЕК) посочи, че новата субсидия отговаря на изискванията на ЕС за спасяване на компании в период на финансова криза, според които отпуснатата финансова помощ трябва да е временна и да не дава на банките нечестни предимства спрямо конкурентите им.

Френското правителство може да придобие дял от 20% в новата банка, обявиха двете компании.

Caisse d'Epargne и Banque Populaire съобщиха, че новата банка ще има 34 млн. клиенти и мрежа от 7700 клона. И двете са кооперативни банки, които не са листвани на фондовата борса и са собственост на депозитарите им.

Те притежават съвместно 70% от френската банка Natixis, която е една от най-големите инвестиционни банки в страната и бе от най-големите жертви на сътресенията, причинени от кризата с високорисковите ипотечни кредити (subprime) в САЩ миналата година.

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още