IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечният Libor се понижи след резултатите от стрес-тестовете

Тримесечният Libor, по който банките се кредитират за тримесечни заеми е спаднал с 0,94 на сто днес като за седмицата понижението му възлиза на 7 базисни пункта

19:26 | 08.05.09 г.
Тримесечният Libor се понижи след резултатите от стрес-тестовете

Цената на кредитния ресурс в долари на междубанковия пазар в Лондон отчете най-големия си седмичен спад от март месец насам след като резултатите от стрес-тестовете на американските банки показаха, че те вероятно ще оцелеят въпреки суровата рецесия.

По данни на Блумбърг тримесечният Libor, по който банките се кредитират за тримесечни заеми е спаднал с 0,94 на сто днес като за седмицата понижението му възлиза на 7 базисни пункта. Тримесечният Libor се понижава всяка през всяка от последните 8 седмици.

Спредът Libor-OIS, който показва нежеланието на банките да се кредитират, отчете спад днес до най-ниското си равнище от повече от 9 месеца.

Резултатите от стрес-теста на американските банки показаха, че те се нуждаят от “само” 75 млрд. долара капитал за справяне с ликвидните си проблеми.

Понижението на лихвата, по която банките се кредитират една друга се приема за знак, че ликвидността и доверието в банковата система се възвръщат.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още