IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Газопроводът „Набуко” разедини потенциалните участници в проекта

Документът е подписан от страна на представителя на ЕС и от президентите на Азербайджан, Грузия, Турция и министъра на петрола на Египет

17:16 | 08.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Газопроводът „Набуко” разедини потенциалните участници в проекта

Богатите на природен газ азиатски страни Узбекистан, Казахстан и Туркменистан отказаха да подпишат политическата декларация относно резултатите от провежданата днес в чешката столица Прага среща на върха, посветена на т.нар. „южен газов коридор”, включващ основно газопровода „Набуко”, съобщи АФП.

Документът е подписан от страна на представителя на Европейския съюз (ЕС) и от президентите на Азербайджан, Грузия и Турция и от министъра на петрола на Египет, което означава, че тези страни подкрепят на политическо ниво реализацията на газопровода „Набуко”.

Предварителните очаквания бяха, че всички страни, участващи на срещата в Прага, които са и потенциалните участници в проекта „Набуко” – като източници, транзитьори и потребители на природен газ – да подкрепят официално проекта и да подпишат политическата декларация.

Дължината на газопровода, заобикалящ Русия, се планира да бъде около 3300 км, максималният му капацитет – 31 млрд. куб. м. годишно, а инвестициите в него – 7,9 млрд. евро. Газопроводът ще пренася газ от Каспийския регион, Централна Азия и Египет до Турция, България, Румъния, Унгария, Австрия. Между шестте акционери в „Набуко” е и Български енергиен холдинг.

Изпълнителният директор на „Набуко” Райнхард Мичек заяви при гостуването си в София в края на март, че първият природен газ ще тръгне по тръбата през 2014 г., независимо от икономическата криза. На днешната „среща на върха” в Прага е потвърдено изказаното от него становище в София, че предвижданията са през юни да бъде подписано окончателното междуправителствено споразумение за „Набуко”.

Само преди дни по време на проведената в София "среща на върха" под надслов "Природен газ за Европа - сигурност и партньорство" руският министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко заяви, че „според предварителните данни, газът от газопровода „Южен поток“ ще бъде по-евтин за европейските потребители от този от „Набуко".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още