IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Die Presse: МВФ е в грешка и надценява рисковете в Източна Европа

Институцията ще трябва да коригира нагоре оценките си за страните в региона заради високата финансова стабилност, пише вестникът

14:06 | 08.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Die Presse: МВФ е в грешка и надценява рисковете в Източна Европа

Международният валутен фонд е отишъл твърде далеч е песимистичните си прогнози за региона на Централна и Източна Европа и сега ще трябва да ги коригира в положителна посока, пише австрийският вестник Die Presse.

Институцията е допуснала доста болезнена грешка и сега ще се наложи да преработва своя доклад за финансовата стабилност на света през 2009 година, тъй като опасенията за прекомерната задлъжнялост на региона са се оказали погрешни. Причината за допуснатите грешки се дължи на „пропуски при въвеждането на данните и двойно пресмятане“, съобщават от МВФ.

Според информация на вестника, повечето от проблемните таблици вече са отстранени от интернет версията на доклада и в момента се коригират.

Причина за това е финансовата стабилност на региона, която се оказва далеч по-висока, отколкото се смяташе по-рано.

Особено болезнен докладът на МВФ е за Австрия, чиrто банки имат огромни експозиции към пазарите в Източна Европа. Отпуснатите в региона кредити от австрийски банки се оценяват на между 200 и 300 млрд. евро.

Освен чисто техническите грешки, според Die Presse МВФ трябва да промени като цяло вижданията си за региона, тъй като ситуацията не е толкова катастрофална, колкото се твърди. Особено необходима е корекцията на коефициента външен дълг/резерви за страните от ЦИЕ, който е сред най-използваните за оценка на външната задлъжнялост.

Информацията на вестника гласи, че МВФ вече е коригирал тези оценки, но все още не ги е обявил официално. Позовавайки се на Financial Times, австрийският вестник посочва, че в настоящите материали на МВФ коефициентът за Чехия е 236%, което означава, че външният дълг е над два пъти по-голям от валутните резерви. След корекцията стойността на коефициента щяла да бъде намалена на 89%.

Сходно е и положението с Естония и Украйна, които според публикуваните данни имат коефициент на задлъжнялост съответно 210 и 208 на сто, а реално стойността е съответно 132 и 116 на сто.

Допускането на подобни грешки от страна на фонда не е прецедент, а се е случвало и преди. Това се е случвало дори и на водещи икономики като тази на Великобритания, за която е била публикувана информация, че загубите на банковия сектор възлизат на 13,4 на сто от БВП, а не както е в действителност – на 9,1 на сто.

В настоящата ситуация корекциите ще бъдат нанесени след сигнали от страна на финансовите министри и шефовете на централните банки на засегнатите държави. Ревизиите на данните показват, че рискът в ЦИЕ съвсем не е толкова голям, колкото се смяташе досега. Въпреки това вниманието към случващото се в региона трябва да бъде изострено, предупреждават от Die Presse.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още