IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Биковете с превес в Азия за пети пореден ден

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific е на път да покори седеммесечен връх, само тази седмица е напреднал със 7,4 на сто

11:28 | 08.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Биковете с превес в Азия за пети пореден ден

Борсовата търговия в Азия премина под диктовката на бичите настроения за пети пореден ден. Това се дължи на спекулациите, че финансовите институции вече се възстановяват от тежките удари на кризата, както и на интереса към акциите от енергийния сектор след новия ръст в цената на петрола.

Днес регионалният индекс MSCI Asia Pacific напредва с 0,4 на сто до 97,65 пункта и ако успее да затвори на това ниво, то той ще достигне най-високата си стойност от 7 октомври насам. През изминалата седмица бенчмаркът се е повишил с цели 7,4 на сто и така продължава възхода от началото на март досега, който е донесъл ръст от почти 40%.

На борсата в Токио тази сутрин Nikkei 225 се повиши с 0,5 на сто до 9 432,83 пункта, макар в началото на търговията да се движеше на отрицателна територия. Водещ фактор в търговията бяха новините от финансовия сектор, които изостриха апетита към книжата на банковите институции. За цялата седмица Nikkei 225 се повиши с 5,1 на сто.

Седмицата донесе ръст от близо 5,5 на сто и за китайския индекс Shanghai Composite. Той напредна с 1,1 на сто до 2 625,64 пункта днес в особено нестабилна търговия, предава Bloomberg. От началото на годината бенчмаркът е скочил с 43 на сто, което е четвъртото най-добро постижение от всички индекси, които се следят от агенцията.

В днешната сесия тайванският индекс Taiex напредна с 0,2 на сто до 6 584 пункта, а в Южна Корея KRX 100 се повиши с 0,7 на сто.

Единственият пазар, който се движи на отрицателна територия днес, е индийският, като BSE Sensex 30 пада с 2,15 на сто до 11 856,44 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още