IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чавес на път да национализира петролния сектор във Венецуела

Президентът подписа закон, който позволява изземането на активи от компаниите, обслужващи отрасъла

09:12 | 08.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Чавес на път да национализира петролния сектор във Венецуела

Венецуелският президент Уго Чавес подписа закон, който позволява на правителството да национализира активи, собственост на компаниите, които обслужват добива на петрол в страната. При това той заяви, че ще започне да иззема лодки и докове в петролния басейн Маракайбо още от днес, пише Bloomberg.

Националното събрание на страната прие закон, позволяващ национализацията на услуги, свързани с обслужването на петролния сектор и контрола върху пристанищните докове. Във връзка с това президентът Чавес заяви, че „започва да прилага разпоредбите веднага“.

„Ще започнем да си връщаме тези активи и те ще се превърнат в собственост на държавата. В момента те са либерализирани“, посочва Чавес.

От известно време държавната петролна компания на Венецуела Petroleos de Venezuela оказва натиск върху чуждите компании, които обслужват петролния сектор, да понижат своите такси, тъй като увеличаващата се задлъжнялост влияе на количеството на добива.

Производството на страната, която е най-големият износител на петрол в Южна Америка, е отбелязало спад от 8,4 на сто през април на годишна база, показват оценки на Bloomberg. В същото време компаниите за поддържане на отрасъла работят все по-малко, тъй като плащанията към тях се забавят значително.

За момента Чавес не е упоменал компаниите, към които ще бъде насочена национализацията, но според съобщение на енергийния министър в обект на държавен контрол днес ще се превърнат 300 кораба, 61 подводници, 39 терминала, няколко дока и други активи, разположени в Маракайбо.

Компаниите от региона, които извършват посреднически дейности, са „спекулирали и са взели голяма част от нашите печалби“, заяви вчера по държавната телевизия енергийният министър на Венецуела Рафаел Рамирез. „По този начин ние ще продължим да намаляваме разходите за нашата петролна индустрия“, смята министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още