IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските индекси отстъпиха преди резултатите от стрес-тестовете

Негативните настроения сред инвеститорите бяха подсилени и от неуспешния завършек на аукциона на 30-годишни държавни ценни книжа

00:22 | 08.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси отстъпиха преди резултатите от стрес-тестовете

Борсовите индекси в САЩ прекъснаха възходящото си движение и приключиха търговията на негативна територия в четвъртък. Инвеститорите предпочетоха да приберат печалбите, реализирани по време на предишните борсови сесии, преди официалното оповестяване на резултатите от стрес-тестовете, на които бяха подложени 19-те най-големи банки в САЩ.

Съобщаването на окончателните резултати от стрес-тестовете е кулминацията на един от най-трудните проблеми, които бяха породени от ипотечната криза в САЩ: Как да се възстанови финансовата система и процеса на кредитиране.

Най-старият борсов индекс Dow Jones IA загуби 1,2% до 8409,85 пункта и по този начин изтри натрупаната в сряда преднина. Индексът на компаниите, листвани на фондовата борса NASDAQ, се понижи най-силно – с 2,4% до 1716,24 пункта. Широкият индекс Standard & Poor's 500 загуби 1,3% от стойността си до 907,39 пункта.

В началото на търговията настроенията на инвеститорите бяха позитивни под влияние на новините за спада на седмичните молби за обезщетения при безработица и за увеличението на продуктивността на труда в САЩ през първото тримесечие на годината.

Сред най-печелившите първоначално се наредиха и редица финансови компании, благодарение на уверенията на финансовия министър на САЩ, че всички големи банки разполагат с достатъчно капитал. В последствие финансовия и технологичния сектор допринесоха в най-голяма степен за пониженията на борсовите индекси.

Последните слухове около резултатите от стрес-тестовете загатват, че Bank of America, Wells Fargo, GMAC, Citigroup, Morgan Stanley, Regions Financial, State Street, KeyCorp и Capital One ще трябва да си набавят допълнителен капитал. По-рано през деня председателя на Федералния резерв Бен Бернанке наблегна на важността на въпроса за затягане на регулациите на финансовата система.

В състава на Dow Jones IA най-губещи бяха производителя на алуминий Alcoa и производителя на строителна техника Caterpillar, чиито книжа поевтиняха съответно с 6,4% и 5,1%.

Междувременно почти всички големи фармацевтични компании, в това число Merc, Wyeth, Abbott Laboratories, Schering-Plough, Johnson & Johnson и Pfizer, успяха да увеличат пазарната си капитализация.

Негативните настроения сред инвеститорите бяха подсилени и от неуспешния завършек на аукциона на държавни ценни книжа, което повдигна опасения за способността на правителството да си набави нови средства в бъдеще, с които да се бори с икономическата криза. Правителството се принуди да плати по-висока цена, за да продаде своите нови 30-годишни облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още