IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските индекси прекъснаха възходящото си движение

Пониженията при финансовите компании засенчиха доброто представяне на тези от хранителната индустрия

20:46 | 07.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси прекъснаха възходящото си движение

Европейските борсови индекси направиха крачка назад за първи път през последните шест борсови сесии. Две от най-големите банки във Великобритания – Barclays и Lloyds предупредиха, че ефектът от лошите заеми може тепърва да се усети и по този начин засенчиха ралито на производителите на хранителни продукти и напитки.

Регионалният индекс Dow Jones Stoxx 600 се понижи с 0,8% и завърши при ниво от 206,29 пункта. Борсовият показател заличи силните повишения от ранните часове на търговията, които бяха подкрепени от уверението на финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър, че всички банки подложени на тестване са добре капитализирани.

Въпреки днешното понижение, общоевропейският борсов измерител все още се намира с 30% над дъното от 157,97 пункта, което регистрира на 9 март, предаде Bloomberg.

Националните борсов индекси се понижиха в 9 от 18-те западноевропейски пазари, след като ръководството на Европейската централна банка взе решение да намали основната лихва до рекордно ниското ниво от 1%.

На фондовата борса във Франкфурт немският индекс DAX се понижи с 1,6%, а в Париж френският CAC 40 загуби 1% от стойността си. С понижения приключи и търговията в Италия, Испания, Ирландия, Финландия, Дания и Швеция.

Борсовата сесия в Лондон завърши почти без промяна, след като Английската централна банка запази основната лихва непроменена на ниво от 0,5%. Ръководството на централната банка реши да увеличи програмата за изкупуване на държавни и корпоративни облигации с 50 млрд. паунда до 125 млрд. паунда.

Акциите на автомобилния производител Porsche поевтиняха с 18% под натиска на спекулациите, че собствениците на компанията възнамеряват да се обединят с най-големият автомобилен производител в Европа – Volkswagen. Книжата на Volkswagen от своя страна загубиха 1,4%.

Сред най-добре представилите се компании за деня се нареди белгийската InBev, която е най-големият производител на бира в света. Книжата й поскъпнаха с 2,3%, благодарение на добрите финансови резултати за първото тримесечие на годината, които надминаха пазарните очаквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още