IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските индекси отстъпиха след първоначалното покачване

Инвеститорите предпочетоха да приберат своите печалби преди окончателните резултати от стрес-тестовете на деветнадесетте щатски банки

18:47 | 07.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси отстъпиха след първоначалното покачване

Борсовата сесия в САЩ стартира с плах оптимизъм, но половин час след началото на търговията основните индекси заличиха своите повишения. Негативните настроения бяха подхранени от изказването на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, който призова за увеличаване на регулациите във финансовия сектор.

Инвеститорите предпочетоха да приберат своите печалби преди окончателните резултати от стрес-тестовете на деветнадесетте щатски банки, които ще бъдат публикувани след края на борсовата сесия. Дългоочакваните данни за безработицата в неселскостопанските отрасли на икономиката през април, които ще разкрият състоянието на пазара на труда в САЩ, ще бъдат публикувани утре.

Два часа след началото на борсовата сесия най-старият индекс Dow Jones IA губи 1% от стойността си до 8428,09 пункта. По-широкият S&P 500 се понижава с 0,9% до 911,69 пункта, а технологичният Nasdaq губи 2,1% до 1721,94 пункта.

В самото начало на търговията котировките се повишиха, подкрепени от новината, че новите молби за обезщетения при безработица са на най-ниското си ниво за последните три години. Отделни данни показаха, че продуктивността на труда през първите три месеца се е повишила с 0,8%, в сравнение с последното тримесечие на миналата година, когато намаля с 0,6 на сто.

Макроикономическите данни имаха и негативен отенък, защото показаха, че броят на американците, които получават трайно помощи за безработица, се е увеличил до новата рекордна стойност от 6,3 млн. души.

Най-силно пострадаха компаниите от технологичния сектор, който бе начело на ралито, което започна на щатските борси в началото на март. От началото на годината Nasdaq Composite се е увеличил с повече от 9%, като много от технологичните компании в състава на индекса, в това число Google, Apple и eBay, увеличиха още по-силно пазарната си капитализация.

Настроенията във финансовия сектор остават смесени. Книжата на Bank of America и Citigroup се търгуват с повишения, въпреки спекулациите, че двете банки оглавяват списъка на четирите най-нуждаещи се от допълнителен капитал финансови институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още