IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитният риск е на най-ниското си ниво от фалита на Lehman Brothers

Контрактите от CDS върху облигационните задължения на повечето от големите инвестиционни банки в САЩ отчетоха понижения

16:59 | 07.05.09 г.
Кредитният риск е на най-ниското си ниво от фалита на Lehman Brothers

Цената на защитата от фалит и неплащане на корпоративните облигации падна до най-ниското ниво от банкрута на Lehman Brothers Holdings през септември миналата година, в резултат на спекулации, че банките ще издържат на стрес-теста на Федералния резерв, съобщи Bloomberg.

Индексът от така наречените Суапове за защита от кредитен риск (Credit Default Swaps - CDS) върху бенчмарка CDX North America Investment-Grade Index, който обхваща 30 компании с кредитен рейтинг в инвестиционния клас в Северна Америка, отчете спад от 8,5 базисни пункта до 135,5 пункта, което е най-ниската стойност на индекса от август миналата година.

Контрактите от CDS върху облигационните задължения на повечето от големите инвестиционни банки в САЩ отчетоха понижения, което означава, че кредитният риск и рискът от фалит се понижават.

CDS се използват като застраховка от инвеститорите. Купувачът на CDS върху определен актив (облигация) е и собственик на самия актив, като с покупката му се гарантира, че ще му бъдат възстановени щетите от продавача на CDS в случай на спиране плащанията, произтичащи от собствеността върху актива.

Един базисен пункт на контракт CDS, който застрахова 10 млн. евро дълг от неплащането му за 5 години е еквивалентен на 1 000 евро на година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още