IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трише обяви нови мерки за подкрепа на икономиката, ЕЦБ ще купува облигации

Очаква се институцията да изкупи облигации за 60 млрд. евро като част от "нетрадиционните" си мерки

16:18 | 07.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Трише обяви нови мерки за подкрепа на икономиката, ЕЦБ ще купува облигации

Европейската централна банка ще започне да изкупува обезпечени, деноминирани в евро облигации, заяви днес президентът на институцията Жан-Клод Трише. Очаква се сумата за покупки да възлезе на около 60 млрд. евро. Освен това Европейската инвестиционна банка ще бъде привлечена като участник в програмите за подкрепа на финансовия сектор.

Това стана ясно при представянето на „нетрадиционните мерки“, които ЕЦБ въвежда като опит за подкрепа на банките в еврозоната и стимулиране на кредитните пазари по време на пресконференцията на Трише след днешното заседание на шефовете на институцията.

На него те решиха да смъкнат лихвени процент в еврозоната с четвърт пункт до рекордно ниското в историята на банката ниво от 1 на сто.

Като част от своите „нетрадиционни мерки“, ЕЦБ ще удължи операциите си по рефинансиране на банките, стана ясно още от изказването на Трише, като ще има програма с продължителност от 12 месеца.

Според Трише вече се наблюдават сигнали за стабилизация в икономиката, но възстановяване се очаква през 2010 година. За разлика от него, в началото на седмицата председателят на американския Федерален резерв заяви, че икономиката на САЩ ще се върне на пътя на растежа още през настоящата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още