IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

General Motors с близо 6 млрд. долара загуба за тримесечието

Поставеният срок за започване на процедура по банкрут наближава, възможно е кредиторите да се простят с 44 млрд. долара

15:21 | 07.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
General Motors с близо 6 млрд. долара загуба за тримесечието

Американският автомобилен гигант General Motors отчита загуба от 5,98 млрд. долара за първото тримесечие на годината. Това се равнява на отрицателен резултат от 9,78 долара на акция, което е близо два пъти повече от загубата на 3,3 млрд. долара (5,74 долара на акция) за същия период на миналата година.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за загуба в размер на 10,97 долара на акция.

През първото тримесечие на 2009 година продажбите на компанията са се сринали с 22 на сто до 22,4 млрд. долара. Към края на март кешовата наличност на GM е била в размер на 11,6 млрд. долара, което е по-малко от средствата към края на миналата година, когато в касата на компанията е имало 14,2 млрд. долара.

Автомобилният гигант е заплашен от започване на процедура по банкрут, която да му позволи защита от кредиторите. Това ще се случи, ако до 1 юни кредиторите на GM не се съгласят с условията, които им предлага администрацията на президента Обама. Последното предложение на държавата беше срещу дълга от 44 млрд. долара кредиторите да получат акции в бъдещата, реорганизирана GM за 27 млрд. долара и да получат останалите си пари кеш.

Към момента кредиторите не са дали съгласие по плана, а в случай че започне процедура по банкрут, те може да бъдат лишени от всичките си вземания, пише Bloomberg.

През последните месеци GM оцелява благодарение на правителствената помощ в размер на 15,4 млрд. долара. Без да се счита днешното съобщение за резултатите от първото тримесечие, загубата на General Motors от 2004 година насам, когато е отчетена последната печалба, вече е 82 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още