IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските индекси покориха шестмесечен връх

Еуфорията бе предизвикана от добрите данни за безработицата в САЩ, Австралия и Нова Зеландия, както и от уверението че нито една от големите американски банки няма да фалира

12:59 | 07.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските индекси покориха шестмесечен връх

Азиатските индекси покориха шестмесечен връх по време на днешната борсова сесия, подкрепени от добрите данни за безработицата в САЩ, Австралия и Нова Зеландия.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific днес добавя 3% до 97,1 пункта. По този начин индексът се устреми към най-високото си ниво на затваряне от 7 октомври миналата година досега, предаде Bloomberg. Силното рали на индекса през последните два месеца стана причина коефициентът P/E на включените в него компании да се увеличи до най-високото си ниво за последните пет години.

Уверението на финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър, че нито една от подложените на тест банки няма да фалира, също допринесе за ръстовете на котировките, особено на финансовите компании. Именно те повлияха за над 37% от увеличението на MSCI Asia Pacific по време на днешната търговия.

След националния празник в сряда търговията на фондовата борса в Токио бе възобновена, като в центъра на вниманието попаднаха именно компаниите от финансовия сектор. Основният борсов показател Nikkei 225 се повиши с 4,6% до 9385,7 пункта, а индексът на сините чипове Topix добави 4,6 на сто, за да достигне 885,93 пункта.

Борсовата сесия в Хонконг приключи на положителна територия за шести пореден ден, след като Hang Seng добави 2,3 на сто и по този начин мина психологическото ниво от 17 хил. пункта. Благодарение на големия дневен оборот показателят затвори при 17 217,89 пункта, което е най-високата му стойност от началото на октомври миналата година досега.

В Шанхай индексът на сините чипове CSI 300 добави 0,1% до 2767,08 пункта. По-широкият Shanghai Composite се увеличи с 0,2% и затвори при 2597,45 пункта, което е най-високото му ниво от началото на август миналата година досега.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 се покачи с 1,9% до 3938,7 пункта, а в Нова Зеландия NZX 50 FF GROSS – с 0,8% до 2854,87 пункта. За повишението допринесоха данните за безработицата в Австралия, която намаля до 5,4% от работната сила през април, в сравнение с 5,7% през март. Това подкрепи мнението на гуверньора на централната банка на страната, че икономиката на Австралия ще успее да избегне най-тежките последици от икономическата криза.

Малко преди това данните на статистическото бюро в Нова Зеландия показаха, че безработицата в страната се е увеличила от 4,7% през март до 5% през април, което все пак се оказа по-малко от пазарните очаквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още