IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дерипаска продаде британския си автомобилен завод

LDV беше първият и единствен чуждестранен актив на групата ГАЗ, който тя придоби през 2006 г. за 22 млн. паунда

11:14 | 07.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Дерипаска продаде британския си автомобилен завод

Автомобилната група ГАЗ на руския милиардер Олег Дерипаска продаде своя британски завод LDV, произвеждащ лекотоварни камиони Maxus, на малайзийската компания Weststar, пише вестник „Комерсант” по информация от ГАЗ. В сделката се включи и правителството на Великобритания, като отпусна кредит на LDV в размер на 5 млн. паунда като гаранция на Weststar. Анализатори оценяват сделката на 50 млн. долара, отбелязвайки, че групата ГАЗ ще използва тези пари за развитие на собствената си продуктова гама.

Weststar влиза в едноименната сингапурска група от фирми и сглобява от произвежданите от LDV части автомобилите Maxus, като ги продава в страните от Южна и Източна Азия. Относно сделката от ГАЗ са коментирали само, че групата запазва правото си за производство и продажба на автомобилите Maxus в Русия и страните от бившия Съветски съюз и може да се възползва от това право „в зависимост от потребностите на пазара”.

От британското министерство на икономиката са коментирали относно продажбата, че „докато сделката за покупката на компанията не бъде окончателно завършена, от наша страна (на британското правителство) би било безотговорно да се откажем от поддръжка на предприятието, а въпросният кредит е еднократен”.

Сделката ще позволи на LDV да избегне банкрута – вчера британският съд трябваше да разгледа заявлението на автомобилния завод за обявяване на неплатежоспоспособност, обаче сега този иск може да бъде оттеглен, посочват от ГАЗ.

LDV беше първият и единствен чуждестранен актив на групата ГАЗ, който тя придоби през 2006 г. за 22 млн. паунда от инвестиционния фонд Sun Capital. Тогава от ГАЗ заявяваха, че ще пренесат сглобяването на Maxus в Нижни Новгород, но проектът не потръгна. Сега ГАЗ, в консорциум с канадската Magna, води преговори за покупката на контролния пакет акции на немския Opel.

Според руски анализатори групата ГАЗ би трябвало да е доволна от сделката за продажбата на LDV, като се има предвид, че капитализацията на по-голямата част автомобилостроители в света се е понижила няколко пъти във връзка с икономическата криза. И въпреки че „сумата от 50 млн. долара е нищожна на фона на общата задлъжнялост на групата от около 40 млрд. рубли (около 1,22 млрд. долара), то ГАЗ се избавя от излишни главоболия”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още