IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Всички електроуреди – с етикети, указващи енергийната им ефективност

Според членовете на ЕП държавите членки трябва да предоставят стимули само за продукти, отговарящи на критериите за енергийна ефективност

07:56 | 06.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Всички електроуреди – с етикети, указващи енергийната им ефективност

Европейският парламент (ЕП) одобри проектодиректива относно посочването на енергийната консумация на домакинските електроуреди върху техните етикети и в стандартната информация за продуктите, съобщиха от институцията. Така ще се разшири обхватът на съществуващата директива за енергийно етикетиране, като всяка реклама, изтъкваща технически характеристики на хладилници, перални машини или фурни, трябва да посочва енергийното потребление на продукта.

Класификацията на енергийното етикетиране ще бъде валидна за срок от три до пет години.

Производителите ще са длъжни да посочват консумацията на енергия, независимо от това дали уредът притежава добри (зелен "А" клас) или лоши (червен "Г" клас) характеристики.

В бъдеще всички енергоемки продукти за търговска и индустриална употреба, като хладилни стаи или автомати за продажба, трябва също да носят етикети за потреблението на енергия. Освен това такива етикети ще се слагат и на свързаните с енергопотреблението продукти, включително строителни продукти, които оказват значително пряко или косвено влияние върху консумацията на енергия, например стъкла и рамки на прозорци или входни врати.

Според членовете на ЕП държавите членки трябва да предоставят стимули само за продукти, отговарящи на критериите за енергийна ефективност. Те трябва да бъдат под формата на данъчни кредити за потребителите, които използват енергоефективни продукти, както и за индустриите, които произвеждат и насърчават ползването на такива продукти. Друга препоръчана от депутатите форма на подпомагане е намаляването на ДДС за материали и компоненти, които подобряват енергийната ефективност.

Депутатите поясняват, че при сключване на договори за обществени поръчки за доставки, строителство или услуги, държавните органи трябва да се насочват към продуктите с най-високата енергоефективност. Това условие важи за всички договори на стойност най-малко 15 хил. евро (без ДДС).
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още