IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бернанке: Икономиката вероятно ще се върне към растеж още тази година

Изходът от рецесията е близо и икономическият ръст в САЩ ще се върне скоро, смята ръководителят на Федералния резерв

19:17 | 05.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке: Икономиката вероятно ще се върне към растеж още тази година

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке заяви пред Конгреса, че икономиката на страната би трябвало скоро да излезе от рецесията и отново да се върне към растеж още преди края на 2009 година.

Бернанке обаче предупреди, че дори когато възстановяването започне, икономическата активност вериятно ще остане ниска. Това означава, че бизнесът ще бъде внимателен при назначаването на нови служители, което може да увеличи нивото на безработица и да причини нови значителни загуби на работни места през идните месеци, предава АР.

Освен това председателят на Фед заяви, че евентуален нов шок за финансовата система би довел до провал на прогнозата на централната банка за възстановяване на икономиката през тази година. Такова стечение на събитията щало да забави драстично икономическата активност и би отложило стабилизацията.

Рецесията, която започна през декември 2007 година, вече доведе до закриване на общо 5,1 млн. работни места. Въпреки очакванията на анализаторите, че безработицата ще скочи до 10 на сто към края на годината обаче, от Фед прогнозират нивото на показателя да стигне около 9 на сто.

„Загубата на работни места е един от най-стресиращите аспекти на целия епизод, в който се намираме“, смята Бернанке.

По отношение на икономиката шефът на централната банка е настроен по-оптимистично. „Продължаваме да очакваме икономическата активност да достигне своя минимум, след което да тръгне нагоре по-късно тази година. Очакваме възстановяването постепенно да набере сила“, каза специалистът пред законодателите.

Последните данни предполагат, че рецесията може би отхлабва своята хватка, смята Бернанке предполагайки, че „темпът на свиване на икономика може би се забавя“

Шефът на Фед се надява, че производството ще тръгне нагоре по-късно през годината и постепенно ще започнат да се увеличават запасите на компаниите. Бернанке смята още, че се наблюдават и сигнали за възстановяване в другите държави, което щяло да подкрепи американския износ и производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още