IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силен борсов ръст в САЩ, S&P 500 счупи нивото от 900 пункта

Търговията на глобалните пазари премина под диктовката на бичите настроения в първата борсова сесия за седмицата

23:03 | 04.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Силен борсов ръст в САЩ, S&P 500 счупи нивото от 900 пункта

Първата борсова сесия за седмицата приключи със силни повишения за американските индекси. Така зелената вълна от края на миналата седмица беше продължена и оптимизмът се настани трайно на пазарите. Това доведе и до повишение в цената на петрола, който достигна петмесечен връх днес. Особено активни покупките на акции станаха в последните минути на сесията, когато индексите се устремиха рязко надолу.

Основните двигатели на търговията днес бяха новините от строителния сектор на САЩ. Ръстът от 1,1 на сто на годишна база на планираните продажби на жилища доведе до заличаване на песимизма от очакваните резултати от стрес-тестовете на банковата система. Другата позитивна новина в страната дойде от данните за разходите за строителство, които са се повишили с 0,3 на сто през март.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с 2,7 на сто днес и достигна стойност от 8 431 пункта. Широкият бенчмарк S&P 500 напредна сцели 3,4 на сто до 907 пункта, а технологичният индекс Nasdaq Composite нарасна с 2,6 на сто до пункта.

Широкият американски индекс S&P 500 успя да заличи загубите си от началото на годината, след като се повиши над 900 пункта за пръв път от 8 януари насам. Според анализатори трайното преминаване над това ниво би могло да отключи потенциал за по-значително повишение. След днешния възход S&P 500 вече се намира с цели 35 на сто над дъното си от 9 март.

Като цяло днешният ден беше позитивен за борсовата търговия в глобален мащаб. Пазарите в Азия отчетоха драстични повишения, след което зелената вълна се пренесе и на Стария континент. Водещият индекс в Германия DAX напредна с 2,8 на сто днес, докато във Франция САС 40 се повиши с 2,5 на сто, а в Швейцария SMI добави 1,8 на сто.

През днешния ден пазарите в Япония и Великобритания останаха затворени и работната седмица в двете страни ще започне утре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още