IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поредица от добри данни изстреля нагоре азиатските индекси

Ръстове от по над 5 на сто са обичайна гледка за пазарите в региона през днешния ден след като стана ясно, че икономиките се стабилизират

11:30 | 04.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Поредица от добри данни изстреля нагоре азиатските индекси

Водещите пазари в Азия регистрираха значителни ръстове в началото на новата седмица след поредица от задоволителни данни за основните икономики в света. Значителна подкрепа на индексите оказаха петъчните данни за повишаване на потребителското доверие в САЩ, както и публикуваният днес индекс на производствената активност в Китай, който е нараснал за пръв път от девет месеца насам.

Днес пазарът в Япония остана затворен, тъй като в страната е обявен почивен ден. На този фон регионалният индекс MSCI Asia Pacific – ex Japan, в който не попадат компании от Страната на изгряващото слънце, скочи с 4,8 на сто до 294,70 пункта. Така индексът вече се движи с ръст от 19 на сто за 2009 година.

Силно влияние за запазване на оптимизма оказа новината, че водещите страни от Азия ще създадат общ фонд от чуждестранна валута на стойност 120 млрд. долара. Средствата от него ще трябва да бъдат използвани за откриване на суапови линии и кредитиране на азиатските държави, за да могат те да бъдат по-малко зависими от трусовете на международните пазари, пише Bloomberg.

За пореден ден в Азия лидер по повишение е тайванският индекс Taiex, който днес скочи с нови 5,6 на сто до 6 330,40 пункта. Заради новината, че властите в Китай са разрешили инвестициите в тайванската икономика бенчмаркът се изстреля с близо 13 на сто за последните три месеца, отбелязвайки най-големите си ръстове от 1991 година насам.

На борсата в Хонконг Hang Seng скочи с 5,54 на сто, като до отстъпване на оптимизма не успя да доведе дори новината, че на острова вече има потвърдени случаи на заразени със свински грип. Ръстът на водещия индекс в Китай CSI 300 днес възлезе на 3,5 на сто до 2 714,40 пункта.

Тихоокеанските пазари също напреднаха силно днес, като в Австралия ръстът на S&P/ASX 200 възлезе на 3 на сто, докато новозеландският бенчмарк NZX 50 FF Gross напредна с 1,7 на сто.

От отворените все още за търговия пазари, най-силен ръст се наблюдава в Сингапур, където Straits Times се повишава с 5,8 на сто до 2 031 пункта. Подобно е повишението и в Индия, като Sensex 30 се движи с ръст от 5,7 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още