IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов знак, че Китай успява да пребори кризата

Производственият сектор на страната през април е отбелязал ръст, което не се беше случвало през последните девет месеца

10:44 | 04.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Нов знак, че Китай успява да пребори кризата

Производственият сектор на Китай е отбелязал ръст през април, което дава поредния аргумент на онези, които смятат, че именно китайската икономика ще е сред първите, които успеят да се спрявят с глобалната икономическа криза.

Доказателство за това дават данните на хонконгската компания CLSA Asia-Pacific Maekets, която изготвя ежемесечен индекс на икономическата активност в Китай. През април стойността на показателя е 50,1 пункта, след като месец по-рано тя беше 44,8 пункта.

Като правило, нива над 50 пункта на показателя се считат за сигнал, че производствената активност се увеличава, а при стойности под 50 се приема, че производството се свива, пише Market Watch. Ниво от над 50 пункта не беше отчитано в продължение на девет месеца.

„Китайското правителство постигна изключителен успех при стимулирането на инвестициите, а той, заедно със значителното подобрение при експортните поръчки, извежда индекса отново на положителна територия“, се казва в съобщението на CLSA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още