IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бъфет нахока банкери и застрахователи за това, че са били „глупави и алчни“

На годишното събрание на своята компания специалистът обвини за кризата банкерите, застрахователите и регулаторните органи

09:43 | 04.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бъфет нахока банкери и застрахователи за това, че са били „глупави и алчни“

Председателят на Борда на директорите на американската компания Berkshire Hathaway Уорън Бъфет се изказа гневно по адрес на банкерите, застраховатлите и регулаторните органи в САЩ за това, че са останали „слепи за възможността цените на жилищата да паднат“ и заяви, че този техен недостатък е довел до най-тежката рецесия за последния половин век.

По време медийната конференция след края на годишното събрание на своята компания, което се проведе в събота и тази година събра над 35 хил. души, Бъфет и вицепрезидентът на Berkshire Чарлс Мънгър заявиха, че Wall Street e продавал некачествени високорискови ипотеки, след което е хвърлил обвиненията за кризата върху медиите и регулаторните органи, предава Bloomberg.

„Смятам, че на практика всеки, който бива свързван с финансовия свят е допринесъл за кризата“, казва Бъфет. „Някои движени от алчност, други от глупост, а трети заради това, че други са постъпвали по този начин“.

Милиардерът е използвал пет часовия панел за въпроси и отговори по време на събранието и пресконференцията, за да представи дългосрочните перспективи пред деривативните позиции на компанията и избора на акции. Според Бъфет банката Wells Fargo, която е втората по големина позиция в портфейла на Berkshire, ще преживее времена на възход. Това очакване е базирано на сравнение между нейния отчет и резултатита на останалите водещи банки в САЩ.

По отношение на провежданите от американското правителство стрес-тестове на банковата система Бъфет смята, че подложените на изпитанията банки са прекалено големи, за да бъдат оставени да фалират. „Първите четири по големина от банките са особени случаи“, смята милиардерът.

Според Бъфет, акционерите в неговата компания могат да очакват печалба от деривативните инструменти, които към края на 2008 година носеха пасиви от 10 млрд. долара на Berkshire Hathaway. Контрактите са базирани на стойност на индекси от целия свят за след поне 10 години и ще доведат до плащания единствено в случай, че при изтичането им актуалните нива са по-ниски от сегашните.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още