IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола продължава мощния си възход от петък

Котировките на черното злато достигнаха петседмичен връх на 1 май и продължават да растат заради сигнали за стабилизиране на САЩ

09:01 | 04.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола продължава мощния си възход от петък

Петролът започна новата седмица с повишение, като основна роля за това играят петъчните данни за ръст на потребителското доверие в САЩ. Анализаторите свързват позитивните данни за този показател с увеличена вероятност за повишаване на търсенето на петрол, което от своя страна оказва подкрепа на цените на черното злато.

Поскъпването на суровината в началото на новата седмица се дължи и на новината, че промишленото производство на Китай се е повишило за пръв път през последните десет месеца. Страната е вторият по големина потребител на петрол в света, което означава, че по-активното производство може да доведе и до по-високо търсене на петрол.

Днес цената на барел петрол с доставка през юни се търгува за 53,50 долара за барел на електронната платформа на борсата в Ню Йорк. Това представлява повишение от 0,6 на сто спрямо петък, когато котировките достигнаха петседмичен връх. Тогава юнските фючърси поскъпнаха с 4,1 на сто до 53,20 долара за барел.

В петък на борсата в Лондон петролът от сорта Брент поскъпна с 4 на сто (2,05 долара) до цена на затваряне 52,85 долара за барел. Днес черното злато от този сорт повишава цената си с още 0,7 на сто до 53,20 долара за барел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още