IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия очаква 6% икономически спад и 3,7 млн. безработни за 2009 г.

Правителството смята, че догодина икономиката ще нарасне с 0,5%, но безработните ще надхвърлят 4,6 млн. души

16:53 | 29.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Германия очаква 6% икономически спад и 3,7 млн. безработни за 2009 г.

Немското правителство очаква тежки времена за пазара на труда в страната, като официалните прогнози са броят на безработните да скочи до 3,7 млн. души до края на тази година. През 2010 пък ситуацията ще е още по-лоша, като хората без работа ще надхвърлят 4,6 млн. души, става ясно от разчетите на управляващите.

Относително негативни са и очакванията за икономическия ръст на страната, като според представената днес от министъра на икономиката Карл-Теодор цу Гутенберг тази година брутният вътрешен продукт на Германия ще се свие с цели 6 на сто. През 2010 г. обаче се очаква нещата да придобият по-благоприятен вид и да бъде постигнат икономически ръст от 0,5 на сто, пишe Der Spiegel.

Прогнозата на правителството съвпада с очакванията на специалистите от водещите икономически институти в Германия, които преди седмица обявиха очаквания за спад на икономиката с 6 на сто. Предишните очаквания на управляващите бяха далеч по-оптимистични, като се очакваше свиване на БВП с 2,25 на сто.

Очакванията на правителството се различават значително от разчетите на икономическите институти по отношение на възнаграждението на труда в страната. Официалната прогноза на управляващите е, че заплатите ще продължат да се повишават през тази и следващата година, което ще допринесе за постигане на растеж. Специалистите от институтите обаче твърдо смятат, че в условията на криза не може да бъде регистрирано повишение на заплатите в национален мащаб.

По отношение на инфлацията министърът на икономиката смята, че тя ще бъде в рамките на 0,3 на сто тази и 0,7 на сто през следващата година. Това щяло да подкрепи стабилността на потребителските разходи и въпреки кризата те щели да се свият с 0,1 на сто тази и 0,3 на сто догодина.

От разчетите на правителството ставя ясно, че държавният сектор ще изиграе важна роля за стабилизиране на икономиката. Заложените в прогнозите цифри показват, че тази година държавата ще увеличи разходите си с 2,4 на сто, а догодина – с още 1,8 на сто.

По първоначален преглед на очакванията нарастването на дела на държавните разходи би трябвало да бъде насочено към компенсиране на спада в износа. Икономическата криза в глобален мащаб води след себе си понижен интерес към немските експортни стоки и особено към оборудването и машините. Очакванията на правителството са през 2009 г. износът да се срути с близо 19 на сто, след което да отбележи минимален ръст от 0,9 на сто.

Паралелно с това може да се очаква и свиване на вноса, но експертите от икономическото министерство залагат спад от 10,6 на сто, което е близо двойно по-малко от спада в износа. Това от своя страна може да влоши значително платежния баланс на Германия и да се стигне до натиск върху курса на еврото.

Именно за преодоляването на подобна заплаха от правителството ще предприемат увеличение на държавните разходи, по-голямата част от което ще бъде насочено към цялостна програма на правителството за подкрепа на икономиката. В нея ще попаднат мерки за увеличаване на временната заетост, с което да бъде направен опит за насърчаване както на производството, така и на потребителските разходи. Очаква се също така въвеждането на съкратено работно време, за да бъде предотвратена вълна от безработни, която да натежи допълнително върху бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още