IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари се отърсиха от негативизма

Добивните компании и компаниите в потребителския сектор бяха двигател на повишенията в средата на седмицата

12:02 | 29.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските пазари се отърсиха от негативизма

Азиатските индекси отчетоха ръст за първи път през тази седмица в сряда, водени от добивните компании и компаниите в потребителския сектор, предаде Bloomberg.

Добрите финансови резултати на компаниите от региона, разширяването на излишъка по текущата сметка на Южна Корея и ръстът в потребителското доверие на американските домакинства успяха да разсеят тревогите на инвеститорите за пораженията, които една нова грипна епидемия би могла да нанесе върху икономиката.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific ex Japan, който загуби близо 4% по време на предишните две сесии, днес се движи с повишение от 1,9% до 267,74 пункта, предаде Bloomberg. На негативна територия завършиха единствено индексите в Австралия и Филипините.

Сряда бе почивен ден за фондовата борса в Токио. Вчера японските индекси приключиха търговията с понижения от над 2,5%.

Китайските индекси отчетоха значителни повишения, подпомогнати от добрите финансови резултати на най-големия производител на въглища в страната China Shenhua Energ. На фондовата борса в Шанхай CSI 300 добави 3,5%, а Shanghai Composite – 2,8%. China Shenhua Energy отчете по-голяма от очакванията нетна печалба за първото тримесечие, след което книжата на компанията поскъпнаха с 3,5%.

Hang Seng увеличи стойността си с 2,8% до 14966,95 пункта, след изявлението на ръководството на China Petroleum & Chemical, че нетната печалба за първата половина на годината може да се повиши с повече от 50%. Печалбата на най-голямата рафинерия в региона се повиши с 85% на годишна база през първите три месеца на годината.

В Южна Корея Kospi се повиши с почти 3%, след като страната отчете рекордна стойност на излишъка по текущата си сметка през март.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 се понижи с 0,4 процента, след волатилна сесия. Акциите на Australia & New Zealand Banking Group поевтиняха с повече от 7%, след като стана ясно, че нетната печалба на банката се е понижила с 28% на годишна база през първите три месеца на годината.

В Нова Зеландия NZX 50 FF GROSS спечели 0,5%, след новината, че търговският излишък на страната се е понижил по-малко от очакванията и възлиза на 324 млн. новозеландски долара през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още