IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Moody's: Турция ще претърпи икономически спад от поне 4% през 2009 година

Очаква се увеличаване на бюджетния дефицит заради поредицата от фискални стимули в страната

11:22 | 29.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's: Турция ще претърпи икономически спад от поне 4% през 2009 година

Рейтинговата агенция Moody's обяви, че очаква икономически спад от поне 4 на сто за Турция през 2009 година, като рискът от по-голямо свиване на икономиката се определят като значителни.

В свое съобщение агенцията заявява, че е възможно да бъде изготвена нова средносрочна оценка за икономиката на южните ни съседи, в случай че правителството на Турция успее да договори ново стенд-бай споразумение с Международния валутен фонд.

„Поредицата от фискални мерки за подкрепа на икономиката като понижаване на данъците, които бяха обявени в навечерието на изборите в страната, означава, че бюджетният дефицит може да се увеличи значително, при положение че не бъдат предприети бързи корективни мерки“, се казва в съобщението.

Рейтинговата агенция посочва, че заради глобалната криза Турция е станала много по-уязвима към задлъжнялост, тъй като инвестиционните потоци са намалели значително. „Финансовата сигурност на страната е ниска заради слабия капацитет за привличане на инвестиции и относително високата зависимост от външни фактори“, смятат от Moody's.

Оценката на държавния дълг от Ва3 „може да бъде поставена под натиск за понижение, в случай че икономически или политически неуредици влошат значително и за продължителен период показателите за задлъжнялост“, но от друга страна, рейтингът би могъл да бъде повишен, ако „правителството демонстрира висок капацитет да генерира приходи и да обслужва дълговете“, завършва съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още