IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтинява за трети пореден ден

Днес се очаква данните на енергийното министерство в САЩ да покажат ново нарастване на петролните запаси с още 1,8 млн. барела

09:24 | 29.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поевтинява за трети пореден ден

Тревогата от грипна епидемия намери израз и в цените на петролните фючърси, които днес поевтиняват за трети пореден ден, предаде Bloomberg. В часовете на днешната електронна търговия на петролните борси в Лондон и Ню Йорк котировките се понижават с по-малко от половин процент и гравитират малко под нивото от 50 долара за барел.

Не само горивата, но и благородните метали поевтиняха поради опасенията за пораженията, които вирусната епидемия би могла да нанесе върху световната икономика. През последните два дни акциите на компаниите от туристическия сектор и на авиопревозвачите отразиха най-забележимо притесненията на пазара.

Цената на черното злато се повишаваше през 8 от последните 10 седмици, в унисон с оптимистичните настроения на фондовите пазари по целия свят. Дори данните за рекордно високите петролни запаси на САЩ и намаляването на потреблението не успяха да спрат възходящото движение на котировките.

В края на вчерашната борсова сесия на стоковата борса в Ню Йорк цената на барел американски лек суров петрол се понижи с 22 цента, за да завърши търговията при 49,92 долара. По този начин поскъпването на петрола от началото на годината досега се ограничи до 12%. В часовете на електронната търговия днес котировките се понижават с още 0,5 на сто до 49,67 долара за барел.

На петролната борса в Лондон петролът тип „Брент“ поевтиня с 33 цента, или 0,7%, до 49,99 долара за барел. В часовете на днешната електронна търговия петролните фючърси с доставка през май се търгуват с отстъпка от 0,16% до 49,91 долара за барел.

Днес се очакват данните на енергийното министерство в САЩ за количеството на петролните резерви на страната към края на миналата седмица. Пазарните очаквания са за нарастване на запасите с още 1,8 млн. барела, след като в края на седмицата, завършила на 17 април, те достигнаха 370,6 млн. барела – най-високото ниво от септември 2007 г. досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още