IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските индекси редуваха загуби с печалби, за да завършат с минимален спад

Тревогите за финансовия сектор и свинския грип бяха балансирани от ръста в потребителското доверие

23:58 | 28.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси редуваха загуби с печалби, за да завършат с минимален спад

Щатските пазари затвориха с леки понижения, след като изненадващо добрите данни за силния ръст на потребителското доверие през април и по-бавния спад на цените на жилищата през февруари, не успяха да разсеят опасенията на инвеститорите за банковия сектор и избухването на грипна епидемия.

В крайна сметка Dow Jones IA завърши с понижение от 0,1% до 8016,95 пункта, след слаби движения и в двете посоки по време на цялата борсова сесия. Акциите на Bank of America поевтиняха с близо 9%, а тези на Citigroup с почти 6%, благодарение на публикация в Wall Street Journal, в която се казва, че недостигът на капитал на двете банки възлиза на „милиарди долари”.

През есента на миналата година Bank of America и Citigroup, които влизат в състава на Dow Jones IA, получиха общо 90 млрд. долара финансова помощ от държавата, която закупи техни привилегировани акции.

Най-печеливши за деня бяха компаниите от потребителския сектор, начело с мобилния оператор AT&T и производителя на хранителни стоки Kraft Foods. Повишаването на индекса на потребителското доверие в САЩ до най-високата му стойност от ноември миналата година стана предпоставка за поскъпването на техните книжа съответно с 1,3% и 1,9%.

Широкият индекс Standard & Poor’s 500 се понижи с 0,27% до 855,16 пункта, а технологичният Nasdaq Composite – 0,33% до 1673,81 пункта. През последните близо седем седмици S&P 500 се е повишил с 26% от 12-годишното дъно на 9 март, благодарение на добрите счетоводни отчети за първото тримесечие на годината на редица ключови за икономиката компании.

Финансовите резултати на около 68% компаниите, влизащи в състава на S&P 500, са по-добри от пазарните прогнози, по данни на Bloomberg. Икономистите очакват, че нетната печалба на дружествата ще продължи да намалява до края на септември, и ще се понижи средно с 34% през първото тримесечие на годината и с още 33% през второто.

Добрата новина в последните часове на търговията дойде от друга компания в състава на Dow Jones IA – технологичният гигант IBM. Книжата на IBM поскъпнаха с 2% след като стана ясно, че ръководството ще увеличи тримесечния дивидент с 10% и ще увеличи обратното изкупуване на акции до 3 млрд. долара.

Акциите на Office Depot поскъпнаха с 11,5%, след като печалбата от 10 цента на акция за първото тримесечие на годината се оказа по-голяма от пазарните прогнози. Компанията е вторният по големина снабдител на офис консумативи в света след конкурента Staples.

Акциите на Southwestern Energy, която е единствената енергийна компания в състава на S&P 500, която успя да увеличи пазарната си капитализация през миналата година, поскъпнаха с 9,5%, след като стана ясно, че печалбата за първото тримесечие на годината е по-голяма от прогнозите.

Книжата на General Motors поевтиняха с 11,3%, след като кредиторите на компанията отказаха да приемат акции в замяна на своя дълг от 27 млрд. долара.

Печалбата на Pfizer, която е най-голямата фармацевтична компания в света, се понижи с 2% през първото тримесечие на годината до 2,73 млрд. долара, или 40 цента на акция. Данните се оказаха по-добри от пазарните очаквания, но въпреки това книжата на компанията, която е компонент на Dow Jones IA, поевтиняха с 0,74% в края на борсoвата сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още